Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Jørn Villumsen

Tegning: Jørn Villumsen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overalt i landet søges robuste sygeplejersker

Efterspørgslen på robuste sygeplejersker er et tegn på, at det er blevet hårdere at arbejde i det danske sundhedsvæsen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et hurtigt kig på de seneste jobannoncer giver et godt indblik i, hvordan man ønsker, at fremtidens sygeplejersker skal være. De skal være robuste – og det er overalt i landet. Mave-tarm-kirurgisk sengeafsnit på Fyn søger robust sygeplejerske, i Viborg ønskes en robust sygeplejerske med kørekort. Et sted på Sjælland ønskes en robust sygeplejerske, der trives i en akut og uforudsigelig hverdag osv.

Men vil vi virkelig have mere robuste sygeplejersker? Er det det, patienterne virkelig har brug for?

Om en sygeplejerske skal være robust eller ej, afhænger i høj grad af, hvad der ligger til grund for kravet om denne robusthed. Når man arbejder med syge og lidende mennesker, er det klart, at der altid vil være hårde eller udfordrende situationer, som man skal kunne håndtere. Og vi har selvfølgelig brug for sygeplejersker, der er robuste nok til at klare det. Men hvad hvis det ikke er den del af jobbet, der kræver robusthed?

Et sted på Sjælland ønskes en robust sygeplejerske, der trives i en akut og uforudsigelig hverdag

Hvad hvis robustheden er nødvendig pga. dårlige arbejdsvilkår og mangel på ressourcer, der gør det svært at levere den rigtige pleje? Jeg tvivler på, at det øvrige personale, patienter og pårørende virkelig ønsker en sygeplejerske, der er ubekymret ift. sådanne mangler. Eller skal robusthed forstås som en kvalitet, der betyder, at sygeplejersken er i stand til at være indifferent over for utilstrækkelig eller manglende behandling? Hvis det er tilfældet, bliver det at være robust synonymt med en sygeplejerske, der skal være ufølsom over for de moralske krav, der hører til sygeplejeprofessionen.

Det er ikke det, vi ønsker os.

RASMUS WILLIG

Vi kan nok være enige om, at ingen ønsker sygeplejersker, der går skyldplagede hjem fra arbejde, fordi de ikke har opfyldt deres etiske målsætninger, specielt hvis det ikke er deres egen skyld. Men skal vi virkelig stræbe efter at få sygeplejersker, der går hjem fuldstændig bekymringsløse og indifferente over for sådanne mål om moral og etik i professionen?

Vi håber selvfølgelig, at sygeplejersker sover roligt i deres seng om natten. Men hvis denne søde søvn skyldes en tillært robusthed, der gør dem ligeglade med, at der ligger for mange patienter på gangene hver dag, så er det ikke vejen frem. Hvis vi ved at efterspørge robuste sygeplejersker håber, at de kan lære at leve med uretfærdige vilkår og utilstrækkelig behandling, så skaber vi sygeplejersker, der skal blive, hvad de ikke burde være.

Den stigende efterspørgsel på robuste sygeplejersker er et tegn på, at det er blevet hårdere at arbejde i det danske sundhedsvæsen.

Før vi kræver sygeplejersker, der er robuste, må vi sikre os, at såvel patienternes som sygeplejerskernes forhold er i orden. Hvis det ikke er tilfældet, bør vi opfordre politikerne til at forbedre vilkårene i stedet for at efterspørge robuste sygeplejersker, der kan leve med det eksisterende.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden