Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nettet. På trods af at Facebook har 100 pct. kontrol over hele informationsstrukturen, har Facebook i dag over 500 millioner registrerede brugere.
Foto: THOMAS BORBERG

Nettet. På trods af at Facebook har 100 pct. kontrol over hele informationsstrukturen, har Facebook i dag over 500 millioner registrerede brugere.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Web er dødt - men internettet har fået nyt liv

To årtier efter fødslen af det åbne internet bliver murene nu sat op om det dyrebare indhold, skriver Stig Kirk Ørskov.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da den britiske computeringeniør Tim Berners-Lee 6. august 1991 publicerede den første tekst på adressen http://info.cern.ch, var det samtidig fødslen af det åbne internet, World Wide Web.

Med opfindelsen blev det muligt at tilgå websider fra sin egen computer. Det krævede blot en netopkobling og et softwareprogram.

I modsætning til hvad mange tror, er World Wide Web ikke det samme som internettet, men en applikation, der kan gøre informationer frit tilgængelige for denne verdens internetbrugere via et globalt system for webadresser. Uhyre smart. Og uhyre brugt.

På blot 19 år er verden undergået en kommunikationsrevolution. Uendelige mængder af informationer bliver daglig gjort tilgængelige.

Det meste er gratis og søgbart. Ikke mindst på grund af Google, som med en effektiv søgemaskine har formået at kategorisere de store mængder af information på en enkel og tilgængelig facon.

På kort tid har spillereglerne forandret sig så fundamentalt, at verdens toneangivende it-magasin, amerikanske Wired, på forsiden af sin septemberudgave skriver:Mængden af frit tilgængelige informationer er gigantisk. Og vokser dag for dag. Sammen med Googles indtægter. Som en af få internetvirksomheder har Google formået at tjene store penge ved at knytte specifikke annoncer til de søgeord, brugerne indtaster.

Længe så det ud, som om væksten i informationer – og Googles indtjening – var uden ende. Men ikke længere.

På kort tid har spillereglerne forandret sig så fundamentalt, at verdens toneangivende it-magasin, amerikanske Wired, på forsiden af sin septemberudgave skriver: The Web is dead.

Dødsdommen fældes af bladets chefredaktør, Chris Anderson. I årets nok vigtigste artikel om internettets udvikling dokumenterer han, hvordan tidens to hurtigst voksende digitale virksomheder, Facebook og Apple, repræsenterer et fundamentalt brud med den hidtidige brug af World Wide Web.

Begge har valgt at opsætte mure omkring deres indhold. Hovedparten af informationerne er hverken frit tilgængelige for brugere eller søgemaskiner.

Lukkede kredsløb
Ingen af delene holder dog brugerne væk. På trods af at Facebook har 100 pct. kontrol over hele informationsstrukturen, har Facebook i dag over 500 millioner registrerede brugere.

Hos Apple er systemet endnu mere lukket. Hvis man vil have adgang til indholdet i Apples populære applikationsbutik, App Store, skal man købe Apples hardware. Uden en iPhone eller en iPad er der ingen adgang.

Væksten i internetsystemer, der ikke bruger World Wide Webs frie platform, går ekstremt hurtigt i øjeblikket. World Wide Web står nu for mindre end 25 pct. af den samlede internettrafik

Der er to årsager til udviklingen. For det første ønsker brugerne enkle og nemt tilgængelige digitale produkter, der fungerer sammen med deres hardware. En bedre brugeroplevelse er værd at betale for. Og ikke mindst derfor er Apples iPhone ekstremt populær.

Væksten i internetsystemer, der ikke bruger World Wide Webs frie platform, går ekstremt hurtigt i øjeblikket.For det andet har verdens indholdsproducerende virksomheder fundet ud af, at de ikke kan finansiere produktionen af kvalitetsindhold ved at gøre indholdet frit tilgængeligt på internettet.

Især ikke når Google støvsuger markedet for annoncekroner og i modsætning til Apple ikke er villig til at dele indtjeningen med producenterne af det indhold, som i realiteten giver Google trafik – og indtjening.

Mange vil begræde begrænsningen af det åbne internet. Til gengæld bliver det nu i højere grad muligt at gøre forretning på internettet. Hvilket med garanti vil få virksomhederne til at investere endnu mere i produktion af digitalt indhold.

Og det er der ingen grund til at begræde.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden