0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hvad? Indvandrere dør senere end danskere

Indvandrere med ikkevestlig baggrund har en markant lavere dødelighed end personer med dansk oprindelse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Gådefuldt. Havde mænd og kvinder med dansk oprindelse haft dødelighed som ikkevestlige indvandrere, ville vi have haft 33.000 færre dødsfald fra 2005 til 2008, svarende til 18 procent af alle dødsfald blandt 25-89-årige. Arkivfoto: Sara Galbiati

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Normalt har arbejdsløshed, lav uddannelse og fysiske og psykiske skader negativ indvirkning på, hvor længe en person lever. Ikkevestlige indvandrere i Danmark har generelt lavere beskæftigelses- og uddannelsesniveau end personer med dansk oprindelse, og der er relativt flere ikkevestlige indvandrere, som modtager kontanthjælp og førtidspension.

Samtidig har en betydelig del af de ikkevestlige indvandrere flygtningebaggrund, hvilket for mange indebærer et dårligere helbred som følge af fysiske og psykiske skader. Alligevel viser det sig nu, at både vestlige og ikkevestlige indvandrere har en lavere dødelighed end personer med dansk oprindelse.

Danmarks Statistik udgiver hvert år publikationen ’Indvandrere i Danmark’, som med statistik sammenligner indvandrere og efterkommere med personer af dansk oprindelse inden for områder som uddannelse, arbejdsmarked og kriminalitet. I forbindelse med 2010-udgaven er der for første gang lavet nogle analyser af dødelighed, og det er her, vi er kommet frem til det overraskende resultat.

Middellevetiden for 0-årige er normalt den mest anvendte indikator for en befolknings dødelighed. Den er imidlertid ikke velegnet til at beskrive indvandreres dødelighed, da indvandrerbefolkningerne typisk har meget små årgange blandt de unge og ældre.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage