Dannelse. Så kravet om viden - nedsættende omtalt som paratviden - er blevet større i dagens it-verden, skriver MF Marie Krarup (SF) i et svar til debattør Henrik Marstal.
Foto: Niels Hougaard

Dannelse. Så kravet om viden - nedsættende omtalt som paratviden - er blevet større i dagens it-verden, skriver MF Marie Krarup (SF) i et svar til debattør Henrik Marstal.

Debat

Google kan ikke erstatte basal viden

Vi må finde gamle dyder frem for at få en velfungerende folkeskole.

Debat

Henrik Marstal er uenig i, at der er foregået et dannelsestab i Danmark siden 70´erne, - som jeg ellers har skrevet på min blog på b.dk.

Hvor jeg ser det som et tab af viden, færdigheder og en sammenhængsskabende fælles kulturarv, ser han det som en god udvikling.

LÆS MARSTALS INDLÆG

Hans argumentation bygger på tre påstande.

1. Der er ikke sket et tab, men en kulturel frisættelse.

2. Paratviden er unødvendig i dag, hvor vi har Google.

3. Folkeskolen før 1975 var en sort skole med modbydelige metoder: »Kun få år tidligere havde skolesystemet favoriseret en læringspraksis, der langt hen ad vejen prioriterede blind udenadslære og glædesløs terpen, som rummede et komplet fravær af reflektionsorienteret eller kritisk læring til fordel for doktrinær indlæring grænsende til forkyndelse, og som gav læreren stærkt autoritære beføjelser, blandt andet ved hjælp af magtrepressalier som fysisk vold, psykisk vold samt eftersidninger«.

Gad vide, hvor Henrik Marstal har befundet sig de seneste 10 år? På Mars?

I hvert tilfælde er det forbigået hans opmærksom, at danske unge gang på gang afsløres i at mangle basale læsefærdigheder i de meget omtalte PISA-prøver.

Han har åbenbart heller ikke opdaget, at der er foregået en pædagogisk debat, hvor man er begyndt at se kritisk på den reformpædagogiske praksis, der kastede barnet ud med badevandet med den konsekvens, at børnene ikke lærte noget.

Sten Clod Poulsens selvopgør i kronikken fra august 2010 'Undskyld, vi tog fejl' er et vigtigt indlæg i denne debat.

LÆS KRONIK

Der er simpelthen meget, der tyder på, at reformpædagogik fører til dårlige PISA-resultater.

Sten Clod Poulsen gør også opmærksom på den latterlige tilsværtning af skolen, FØR det nye paradigme brød igennem. Den skulle sværtes så sort, at den kaldtes ”Den sorte skole” for at det nye paradigme kunne fremstå rent og hvidt.

Et meget brugt propaganda-kneb, som de mindre kloge hopper på, mens de kloge forholder sig skeptisk og undersøger sagen selv.

Den sorte skole var selvfølgelig ikke sort og fuld af ondskab.

Det var en færdighedsorienteret skole, hvor man også trænede hukommelsen, og hvor der var orden på tingene. Der var disciplin. Noget som i den grad mangler i dag.

I så høj grad at undervisning knap nok kan gennemføres. Der er ingen tvivl om, at det er nødvendigt at finde gamle dyder frem for at få en velfungerende skole tilbage.

Kulturel frisættelse lyder besnærende, men det er simpelthen vrøvl. Man kan ikke være 100 procent fri og samtidig have en kultur. Kultur er det præg, der sættes på barnet, når det løftes op af sine forældre.

Den sorte skole var selvfølgelig ikke sort og fuld af ondskab

Den måde, det sker på, er kulturbestemt. Ingen mennesker lever uden kultur, og ingen mennesker kan selv vælge deres kultur. Man er født ind i den. Den kan være stærk og livskraftig (som den danske var i 50'erne), eller den kan være diffus og løs og fyldt med uro og selvforagt (som den danske er i dag i visse kredse). Men den er der.

Mennesket har ikke kræfter til at vælge og skabe sin egen kultur, fordi det er et kollektivt anliggende og noget, der kun ændrer sig meget langsomt over tid. Kulturel frisættelse er et andet ord for opløsning og ligegyldighed.

Og det var det, som generationen, der var ung i 1968 udviste ved ikke at videregive den kulturelle kode, de havde arvet til de efterfølgende generationer.

Det er nemlig svært for dem at genopfinde en kultur. Svært, men ikke umuligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Opgaven er i dag at få genetableret den fælles kulturelle kode til glæde for kommende generationer. De skal også have glæde af det danske sprog, historie, sangskat og så videre.

Selv om man har Google og internettet i dag, har man stadig brug for basale færdigheder og en bred viden. Næsten mere end før. For hvordan skal man kunne sortere i det læs af oplysninger, man får hver dag?

Jo større viden man har, des lettere bliver det at navigere i informationsstrømmen på nettet

Jeg selv har oplevet elever, der ikke kan skelne mellem konspirationsteorier og historieskrivning.

Jo større viden man har, des lettere bliver det at navigere i informationsstrømmen på nettet. Uden viden er du mere eller mindre fortabt. Så kravet om viden - nedsættende omtalt som paratviden - er blevet større i dagens it-verden.

'Kulturel frisættelse' og nedsættende omtale af viden som 'paratviden' er ynkelige forsøg på at skrive et forfald om til en succes. Men det er og bliver tomme 68-floskler, der ikke kan skjule miseren.

Så kære Henrik Marstal, kom ind i kampen for en bedre skole til den unge generation - og et bedre kendskab til danskernes egen kultur.

Du kan ikke leve videre på fortidige 68-floskler!

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce