At sidde i et venteværelse til en smerteklinik er et indblik i de meget syges virkelighed. Det er mennesker i panik. Mennesker, der hverken kan stå eller sidde, og bare skal have hjælp nu. Også denne aften i læge Tina Horsteds klinik i det indre København er der travlt. En terminalsyg cancerpatient kommer forbi efter lukketid. Hun er midt i et angstanfald og kan ikke vente.
Læge Tina Horsted skiftede for nogle år siden en karriere som overlæge på Rigshospitalet ud med en lille, privat klinik med smertelindring. Her behandler hun som en af få læger i Danmark med cannabisdråber. Hendes patienter er især cancerpatienter, folk med kroniske smerter, rygmarvsskadede og sklerosesyge. Derudover har hun en del af de såkaldte HPV-piger, der har voldsomme, uforklarlige bivirkninger efter at være blevet vaccineret med HPV-vaccine. 40-50 procent af HPV-pigerne responderer, ifølge Horsted, positivt på cannabisolie.
Horsted bliver ofte omtalt som cannabisforkæmper og rebel på området, og ud af de 200 danskere, der er i behandling med medicinsk cannabis, skønner hun, at de 160 går i hendes klinik.
Hvad kan cannabis gøre for syge, som traditionel medicin ikke kan?
»For mig handler det om at forbedre de her menneskers livskvalitet. Det er deres liv og deres livskvalitet. Cannabis giver dem en form for indre ro, så de bedre kan være i deres smerte. De får appetitten igen, de sover bedre og har mindre kvalme. Mange af dem har været på så meget medicin, at de er kognitivt påvirkede, dopede og ikke kan kende sig selv. De begynder at mærke sig selv igen med cannabisbehandling. Det er vigtige parametre, selv om vi ikke kan fjerne smerterne eller helbrede dem«, siger Horsted.
Jeg kan ikke finde et eneste argument for at opretholde forbuddet mod cannabis
For nogle uger siden vedtog Folketinget, at staten fra 2018 i en fireårig forsøgsordning skal sælge cannabis lovligt til alvorligt syge. I modsætning til den nuværende ordning med medicinsk cannabis i dråbeform er der lagt op til grønne topskud fra cannabisplanten i bøtter, altså pot, solgt via recept på apotekerne. Det vil hjælpe de syge, der med den nuværende lovgivning er tvunget til at købe cannabis ulovligt, hvis ikke dråber er nok.
»Vi estimerer, at 50.000 danskere selvmedicinerer sig for kroniske smerter med cannabis. Især sklerosepatienterne ryger joints for at dæmpe spasmer og kramper. Jeg hører fra mange, der dyrker det selv. Og fra andre, der har store problemer, efter at hashmarkedet på Christiania er ryddet, fordi de ikke ved, hvor de så kan købe det. Det er uværdigt for syge mennesker at skulle handle med kriminelle«.
Tina Horsted fortæller om patienter, der dyrker pot i deres garderobeskabe. Eller den ældre dame i Nordsjælland, der dyrker cannabis i drivhuset, kamufleret mellem tomat- og melonplanter, fordi hun er bange for politiet. Der er grupper på nettet med vidensdeling og opskrifter på ’canna-mælk’, altså mælk kogt med cannabisfrø og frosset ned i isterningebakker, til at putte i kaffen. Andre smelter det med kokosolie og tager det via endetarmen i gelatinekapsler. Det er den slags selvmedicinering, som Tina Horsted vil komme i møde ved at lovliggøre cannabis, i alle former, som behandling til syge.
Men cannabis er primært et rusmiddel?
»Jeg går ind for fuld legalisering. Både til nydelse og medicin. Jeg kan simpelthen ikke finde et eneste argument for at opretholde forbuddet mod cannabis. Det ville være en kæmpe lettelse for de syge, og man ville slippe for al den vold, død og ulykke, der følger det kriminelle marked. Der er aldrig nogen, der har taget en overdosis cannabis. Ikke en eneste. En af mine patienter tog hele sin flaske med cannabisdråber på en gang, fordi hun var ked af, at canceren havde spredt sig. Hun blev euforisk og glad og sov i 18 timer og var helt frisk dagen efter«.
LÆS MYNDIGHEDERNES NOTAT:Medicinsk brug af cannabis
Men cannabis er vel afhængighedsskabende?
»Jeg har ikke oplevet en eneste af mine patienter blive afhængig af cannabis som medicin. Det bliver de derimod af morfin. Der er 400.000 danskere på morfin, de 40.000 er afhængige af det. Rigtig mange ældre bliver svimle af morfin og falder tit og brækker måske hoften. Det kan selvfølgelig også ske med cannabis, men du bliver ikke afhængig af medicinsk cannabis. Ja, du dør, hvis du ryger cannabis, drikker dig fuld, sætter dig ind i en bil og kører ud over en klippe. Men det er jo ikke cannabissens skyld«.
Skriv kommentar