Tegning: Per Marquard Otzen.
Foto: Otzen Per Marquard/per.marquard.otzen@pol.dk

Tegning: Per Marquard Otzen.

Debat

Debatten om arbejdstid er kommet for at blive

Selv om 30 timers arbejdsuge ikke er kuren lige nu, kan den blive det

Debat

Mange danskere har svært ved at få enderne til at nå sammen. Havde ugen dog bare flere timer ...

Det får ugen aldrig. Men måske kunne man fordele timerne bedre? Her har Alternativet og nu også Enhedslisten kastet en gammel traver ind på banen: 30 timers arbejdsuge. Argumentationen er klar:

Vi har ikke sat arbejdstiden ned siden 1990. Nu skal vi tage næste skridt. Hvorfor ikke lade den hårdtarbejdende gå ned i tid for at give plads til den arbejdsløse, der gerne vil have noget at rive i? Samtidig med at vi hjælper miljøet?

Den debat giver bestemt mening. Og Alternativet og Enhedslisten skal have ros for at turde kaste en stor idé ind i det politiske liv. Det har vi mildest talt ikke for meget af. Og vil man bytte materiel velstand ud med fritid, er det helt legitimt. Ideen rammer også en anden stærk tendens i tiden. Vi står over for den såkaldte fjerde industrielle revolution, som – måske – fører til et skred. Økonomer diskuterer, om robotiseringen vil føre til en helt ny historisk situation, hvor ny teknologi fører til færre jobs – ikke flere. Vi ved det ikke. Men sker det, har lavere arbejdstid bestemt aktualitet.

Her og nu vil 30 timers arbejdsuge ikke være løsningen på ret meget

Foreløbig er det ikke der, vi er. Her og nu vil 30 timers arbejdsuge ikke være løsningen på ret meget. Først og fremmest er der ikke en fast mængde arbejde derude i samfundet, som man bare kan dele. Nogle fag har arbejdsløshed, andre har ikke, så hvis man nedsætter arbejdstiden generelt, har vi miseren.

Vi skal heller ikke glemme, at følelsen af pres ikke nødvendigvis handler om arbejdstid, men om at grænserne mellem arbejde og fritid flyder mere og mere. Om at effektiviteten vokser, mens kaffepausen bliver kortere. Og om at vi overfører effektiviteten fra arbejdet til fritiden, hvor vi lige kan nå til fitness, inden vi køber ind.

Selv om 30 timers arbejdsuge ikke er kuren lige nu, kan den blive det. Imens bør vi overveje, om vi kan fordele arbejdet mere jævnt over arbejdslivet, så vi ikke stresser, når vi har små børn, og så vi gradvis kan trække os tilbage fra jobbet som ældre. Debatten om arbejdstid er kommet for at blive.

pmj

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden