»Vi kender det alle, når vi om vinteren gnider hænderne hurtigt mod hinanden for at få varmen. Hvis vi kunne gnide ekstremt hurtigt, ville vores hænder blive overophedet og til sidst brænde op. Det er denne form for overophedning, der sker i vores kultur og økonomi i dag. Vi bliver ved med at gnide hænderne mod hinanden – uden at der er en termostat, som får os til at stoppe«.
Verden er ved at blive overophedet.
Det hele accelererer for voldsomt og for hurtigt – og vi mangler nogle regulerende mekanismer, som får os til at sætte tempoet ned, mener den norske professor i antropologi Thomas Hylland Eriksen.
Han har netop udgivet bogen ’Overheating’, der bygger på et globalt forskningsprogram, hvor han og en gruppe forskere har undersøgt globaliseringens konsekvenser på tre overordnede samfundsområder: 1. kultur og identitet, 2. økonomi, og 3. klima og miljø.
»Hvad har den epidemiske spredning af Pokémon Go, den eskalerende ødelæggelse af Great Barrier Reef, den skæbnesvangre Brexit-afstemning og femdoblingen af turismen fra 1980 til i dag til fælles? Det korte svar er, at de alle er resultater af en globalt accelererende forandringsproces, som er kommet ud af kontrol og derfor truer vores samfund i dag«, siger han.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar