Forleden skete det igen: Facebook blokerede et foto af en statue. Statuen – et stykke italiensk renæssancekunst, der forestillede havguden Neptun i form af en muskuløs nøgen mand – var åbenbart for stærk kost for facebookbrugerne. I dette tilfælde var det en italiensk historiker, Elisa Barbari, der brugte Neptun til at illustrere sin facebookside. »Det er tosset«, udtalte hun til de internationale medier.
Og tosset er den, Facebooks besynderlige censurpolitik. Sidste år gik det som bekendt ud over Den Lille Havfrue. Før det husker mange sikkert forfatteren Peter Øvig Knudsen og hans ’Hippie’-bøger med grynede fotos af nøgne unge i 70’ernes Thy-lejr. Øvig Knudsen måtte lukke sin facebookside ned, men fandt så på at placere store røde æbler på de blokerede fotos af pigernes brystvorter. Det var sjovt og spiddende, men lige meget hjalp det.
Og sådan er det over hele kloden. Eksemplerne er talrige. Det samme er de forgæves protester. Hvorfor kan man opleve film af bestialske henrettelser, grusom dyremishandling, følge de ledeste hadgrupper med svinske jokes om voldtægt og meget mere af samme skuffe, samtidig med at fotos af statuer, et 40 år gammelt Røde Mor-logo og lignende uskyldigheder bliver bortcensureret af unge kulturelt uvidende censorer – eller endnu værre: af indviklede algoritmer, som fjerner enhver menneskelig kontakt med stoffet?
At tage hul på en debat om Facebook er som at stikke en pind i et hvepsebo: Man skal være parat til at tage imod nogle stik fra den sværm af aggressive aktører, som fylder rummet blot sekunder efter. Især yngre mænd synes svært opsatte på at forsvare og forklare deres absolutte frihed på nettet. Det præger tonen.
Ikke desto mindre må tiden være moden. I et samfund, hvor vi alle er blevet såkaldte SoMe’ere, hvor de såkaldt sociale medier på godt og ondt fylder vores hverdag, ja, der må vi alle som minimum bevidstgøre os selv om, hvilke konsekvenser den nye virkelighed får, hvem fremtidens magthavere i virkeligheden er, og hvilke rammer og spilleregler der skal sættes op, for at vi alle får gavn af teknologispringet.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Skriv kommentar