Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Per Marquard Otzen (arkiv)/Politiken-Tegning
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken mener: Somaliere sendes hjem på skandaløst grundlag

Uanset om rapporten, som danner grundlag for tvangshjemsendelsen af somaliere, er udformet efter fri vilje eller politisk pres, er den ikke det papir værd, den er skrevet på.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad ved udlændingeminister Inger Støjberg (V) mon om forholdene i Somalia, som eksperterne ikke ved? Som EU og FN ikke ved? Og som Sverige ikke ved?

Ministeren har indsigt i indholdet af en såkaldt fact-finding-rapport, der af Udlændingestyrelsen bruges som argument for at tvangshjemsende somaliske flygtninge. Som denne avis de seneste dage har fortalt, er rapporten baseret på feltarbejde af danske embedsmænd i Mogadishu. På deres 24-timers besøg bevægede embedsmændene sig ikke uden for lufthavnen. Hvorfor? Det var for farligt!

Rapporten støtter sig desuden til nødhjælpsorganisationer, der skulle godtgøre, at sikkerheden i Somalia er blevet bedre. Det kan ikke udelukkes, men konklusionen stemmer ikke overens med rapportens egne bilag. Her hedder det blandt andet: »Hver uge bliver civile såret og dræbt ved målrettede angreb med skydevåben eller angreb med bomber og granater«. Det var denne virkelighed, den danske delegation ikke ville bevæge sig ud i, men som myndighederne altså mener, de forsvarligt kan sende somaliere hjem til.

Det står klart for enhver, at Somalia-rapporten ikke er det papir værd, den er skrevet på. Skulle Inger Støjberg fortsat være i tvivl, så brugte de svenske myndigheder sidste år rapporten til at drage den modsatte konklusion: ikke at hjemsende somaliere.

Med rapporten leverer embedsmændene argumenterne for en regering, der i udlændingepolitikken lader den politiske vilje overtrumfe virkelighedens verden. Om embedsmændene har skrevet rapporten af egen fri vilje eller er rettet ind efter politisk pres, står hen i det uvisse. Begge dele vil være skandaløst på hver sin måde.

For de somaliske flygtninge er resultatet det samme. Fire familier står til udvisning, og 800 somaliere venter på at få deres sag genbehandlet.

Inger Støjberg meddeler, at hun fortsat har tillid til Udlændingestyrelsens konklusioner. Netop derfor er det i denne sag umuligt at opretholde tilliden til ministeren.

cj

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden