Tegning: Per Marquard Otzen
Foto: Otzen Per Marquard/Politiken-Tegning

Tegning: Per Marquard Otzen

Debat

Israel skal ikke diktere EU-gæsters møder

EU tager kollektivt afstand til Benjamin Netanyahus besættelser i Palæstina. Det hindrer freden. En EU-Israel storm er under opsejling.

Debat

Hvem er mest uhøflig:

Israels regeringsleder, Benjamin Netanyahu, der i denne uge nægtede at tage imod den besøgende tyske udenrigsminister, Sigmar Gabriel, i utilfredshed med, at Gabriel også ville mødes med to israelske menneskeretsgrupper?

Eller Gabriel, der uagtet Netanyahus indædte protest insisterede på at mødes med B’Tselem og netværket af soldaterveteraner Breaking The Silence?

Hverken Netanyahu eller Gabriel handlede impulsivt, men overlagt. En EU-israelsk krise er under opsejling. Netanyahu forsøger at stemple de israelske kritikere af besættelsen af de palæstinensiske områder som forrædere – og hindre dem i at modtage økonomiske bidrag udefra. Ofte fra Europa.

Men et voksende antal EU-lande har set i øjnene, at besættelsen og Netanyahus fortsatte bosættelser er en hindring for fred.

Et voksende antal EU-lande har set i øjnene, at besættelsen og Netanyahus fortsatte bosættelser er en hindring for fred

Derfor har EU også besluttet, at produkter fra de ulovlige israelske bosættelser skal mærkes og ikke nyde privilegeret adgang til det europæiske marked.

Og før Gabriel har også Belgiens regeringsleder i Israel fået røg for at mødes med Breaking The Silence, der er modstander af besættelsen. At Netanyahu bliver fornærmet, bør dog heller ikke afholde den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen, fra at lytte til veteranernes vurderinger, når han besøger Israel.

USA vil ikke blande sig, men Netanyahu vil mærke et svirp over rygstykkerne, når en talsmand for det amerikanske udenrigsministerium siger, at grupper som disse er vigtige dele af »ethvert fungerende civilsamfund« – og at USA betragter bosættelser som et problem for fredsforsøg.

Netanyahu har i israelsk politik haft held til at udskamme kritiske soldater og menneskeretsforkæmpere.

Men regeringslederen svigter sit lands interesser, når han ikke engang vil mødes med dets bedste venner.

Han svigter sit lands demokrati, når han forsøger at standse menneskeretsgrupper. Og han svigter sit lands sikkerhed, hvis han tror, at den kan bero på undertrykkelsen af et andet folk.

aj

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce