Vært Amalie Kestler sammen med Jørgen Søndergaard (bagerst) og Jacob Fuglsang.

Vært Amalie Kestler sammen med Jørgen Søndergaard (bagerst) og Jacob Fuglsang.

Debat

Podcast: »Der mangler politisk mod i uddannelsessektoren«

Politikerne ved, hvad der skal gøres, men mangler modet til at tage rigtig fat i de videregående uddannelser i Danmark. Det mener formanden for det såkaldte 'Kvalitetsudvalg', Jørgen Søndergaard, der diskuterer Søren Pinds nyeste reformudspil i denne uges Kestlers Kaffeklub sammen med Politikens uddannelsesredaktør, Jacob Fuglsang.

Debat

De videregående uddannelser i Danmark er langt fra gearet til fremtiden, hvor flere færdiguddannede vil få job i den private sektor, fordi den offentlige sektor ikke vokser ligeså hurtigt.

Politikerne på Christiansborg skal derfor med hård hånd luge ud i den jungle af uddannelser, hvor der ikke venter arbejde efter sidste eksamen. Det mener Jørgen Søndergaard, tidligere formand for Thorning-regeringens 'Kvalitetsudvalg' og forhenværende direktør i Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI.

I sidste uge kom uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) med et forslag til et nyt bevillingssystem, som ændrer på den såkaldte taxameterordning, som giver uddannelserne penge hver gang en studerende rejser sig fra eksamensbord uden at være dumpet.

Ændringen vil medføre, at 10 procent af penge til institutionerne bliver afhængige af om de studerende kommer hurtigt igennem uddannelserne.

»Det løser ikke problemet med at understøtte kvalitet. At man vælger at reducere taxameterordningen er fornuftigt, men der skal andre løsninger til, hvis man vil komme den svingende kvalitet til livs«, siger Jørgen Søndergaard i denne uges udgave af Politikens politiske podcast, Kestlers Kaffeklub, hvor han er gæst sammen med avisens uddannelsesredaktør Jacob Fuglsang.

Ifølge Jørgen Søndergaard er ikke fordi, at man på Christiansborg ikke er klar over, hvor det er, at skoen trykker i uddannelsessystemet:

Det er som et spil Sorte Per - alle ved godt, hvilke uddannelser der optager for mange, har svingende kvalitet og sender for få i job, men ingen tør gøre noget ved det

»Det er som et spil Sorte Per - alle ved godt, hvilke uddannelser der optager for mange, har svingende kvalitet og sender for få i job. Men ingen tør gøre noget ved det«, siger han.

»I stedet sender politikere beslutningerne videre til uddannelsesinstitutioner selv.«

Ifølge Jacob Fuglsang har kombinationen af et taxametersystem og institutioners frihed medført, at uddannelsesinstitutioner kan opfinde nye uddannelser for at optagere flere elever, også selv om kvaliteten af uddannelserne ikke altid er til et 12-tal.

For at forbedre uddannelsessystemet skal der ifølge Jørgen Søndergaard mere drastiske midler til end Pinds forslag. De små fag skal samles på færre institutioner, de mange kommunikationsuddannelser skal ses efter i sømmene, og så skal det overvejes, om universiteter med særlige faglige fokus og kompetencer bør blive en realitet.

»Et af de helt store spørgsmål er om alle universiteter fortsat skal have den samme opgave. Skal de spille på den samme bane eller skal man måske have nogle super-universiteter, som var mere elitære og optagede af at uddanne den næste generation af forskere?,« siger Jørgen Søndergaard i udsendelsen.

Lyt til programmet her eller abonner i iTunes. Og skriv endelig dine  kommentarer eller ideer til andre emner til Amalie Kestler ved at trykke her.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce