Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Vært Amalie Kestler sammen med Jørgen Søndergaard (bagerst) og Jacob Fuglsang.

Vært Amalie Kestler sammen med Jørgen Søndergaard (bagerst) og Jacob Fuglsang.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Podcast: »Der mangler politisk mod i uddannelsessektoren«

Politikerne ved, hvad der skal gøres, men mangler modet til at tage rigtig fat i de videregående uddannelser i Danmark. Det mener formanden for det såkaldte 'Kvalitetsudvalg', Jørgen Søndergaard, der diskuterer Søren Pinds nyeste reformudspil i denne uges Kestlers Kaffeklub sammen med Politikens uddannelsesredaktør, Jacob Fuglsang.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De videregående uddannelser i Danmark er langt fra gearet til fremtiden, hvor flere færdiguddannede vil få job i den private sektor, fordi den offentlige sektor ikke vokser ligeså hurtigt.

Politikerne på Christiansborg skal derfor med hård hånd luge ud i den jungle af uddannelser, hvor der ikke venter arbejde efter sidste eksamen. Det mener Jørgen Søndergaard, tidligere formand for Thorning-regeringens 'Kvalitetsudvalg' og forhenværende direktør i Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI.

I sidste uge kom uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) med et forslag til et nyt bevillingssystem, som ændrer på den såkaldte taxameterordning, som giver uddannelserne penge hver gang en studerende rejser sig fra eksamensbord uden at være dumpet.

Ændringen vil medføre, at 10 procent af penge til institutionerne bliver afhængige af om de studerende kommer hurtigt igennem uddannelserne.

»Det løser ikke problemet med at understøtte kvalitet. At man vælger at reducere taxameterordningen er fornuftigt, men der skal andre løsninger til, hvis man vil komme den svingende kvalitet til livs«, siger Jørgen Søndergaard i denne uges udgave af Politikens politiske podcast, Kestlers Kaffeklub, hvor han er gæst sammen med avisens uddannelsesredaktør Jacob Fuglsang.

Ifølge Jørgen Søndergaard er ikke fordi, at man på Christiansborg ikke er klar over, hvor det er, at skoen trykker i uddannelsessystemet:

Det er som et spil Sorte Per - alle ved godt, hvilke uddannelser der optager for mange, har svingende kvalitet og sender for få i job, men ingen tør gøre noget ved det

»Det er som et spil Sorte Per - alle ved godt, hvilke uddannelser der optager for mange, har svingende kvalitet og sender for få i job. Men ingen tør gøre noget ved det«, siger han.

»I stedet sender politikere beslutningerne videre til uddannelsesinstitutioner selv.«

Ifølge Jacob Fuglsang har kombinationen af et taxametersystem og institutioners frihed medført, at uddannelsesinstitutioner kan opfinde nye uddannelser for at optagere flere elever, også selv om kvaliteten af uddannelserne ikke altid er til et 12-tal.

For at forbedre uddannelsessystemet skal der ifølge Jørgen Søndergaard mere drastiske midler til end Pinds forslag. De små fag skal samles på færre institutioner, de mange kommunikationsuddannelser skal ses efter i sømmene, og så skal det overvejes, om universiteter med særlige faglige fokus og kompetencer bør blive en realitet.

»Et af de helt store spørgsmål er om alle universiteter fortsat skal have den samme opgave. Skal de spille på den samme bane eller skal man måske have nogle super-universiteter, som var mere elitære og optagede af at uddanne den næste generation af forskere?,« siger Jørgen Søndergaard i udsendelsen.

Lyt til programmet her eller abonner i iTunes. Og skriv endelig dine  kommentarer eller ideer til andre emner til Amalie Kestler ved at trykke her.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden