Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Det er en blomst som dette, der repræsenterer et af de over 200.000 civile ofre for krigen i Syrien.
Foto: Miriam Dalsgaard/Miriam Dalsgaard

Det er en blomst som dette, der repræsenterer et af de over 200.000 civile ofre for krigen i Syrien.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Glem ikke menneskene bag dødstallene

Næsten en halv million mennesker er dræbt i forbindelse med den syriske borgerkrig, men det er svært at sætte ansigter på en så voldsom statistik. I dag mindes vi nogle få af ofrene.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er næsten umuligt at begribe: 470.000 mennesker er dræbt, siden den syriske borgerkrig brød ud for 6 år siden. Over 200.000 civile. 24.000 børn.

Alle sammen mennesker. Døde mennesker. Tallene er for store, for abstrakte for os til at forstå.

Når vi journalistisk beskrive krigens rædsler, risikerer vi at stirre os blinde på det stigende antal ofre, og det enkelte menneskes død kan nemt drukne i de enorme dødstal.

Som presse er vi forpligtet til at dække krige fra alle vinker. Men det kan være vanskeligt at formidle øjenvidneberetninger fra et krigsramt land, når vi ikke selv befinder os i brændpunktet.

Derfor formår vi heller ikke altid at minde om, at hvert dødsoffer har en historie, en baggrund, en identitet. At hver dræbt er nogens far, mor, bror, søster, ven, lærer, nabo. At hvert lig engang var et menneske.

Men vi bliver ved med at forsøge. For alle mennesker fortjener at blive husket ved navn.

91 dræbte kan virke ubetydeligt i forhold til det samlede dødstal. Men 91 menneskeliv er mange, det er det, vi vil vise med blomster

Med det ærinde i sinde gør vi i dagens avis et særligt forsøg. Politiken dedikerer to sider i PS til at mindes ofrene i Syrien.

Navnene på dem alle er umulige at finde. Derfor tager vi udgangspunkt i ofrene for giftgasangrebet 4. april mod byen Khan Sheikhoun i det nordvestlige Syrien.

Ved at gennemgå listen med dødsofre opgjort af Human Rights Watch og krydstjekke med familie til de dræbte i byen, er der dokumenteret 91 dødsofre for giftgassen.

75 af dem har vi navn på. For hvert dødsoffer den dag er der fotograferet en blomst.

91 dræbte kan virke ubetydeligt i forhold til det samlede dødstal. Men 91 menneskeliv er mange, det er det, vi vil vise med blomster.

Når læserne ser fotografierne, er håbet, at det vil gøre det lettere at forstå, hvor mange Mohamed, Ahmed, Bilal, Marwa, Sara, og Nouha der er døde indtil videre.

Tænk så på, at disse blomster skal ganges med 5.164 for at nå op på antallet af mennesker, der indtil videre har mistet livet i denne krig.

Må de aldrig blive glemt.

lf

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden