Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kestler kaffeklub 2.  Mogens Lykketoft
Folkemødet 
fredag.
Foto: Finn Frandsen

Kestler kaffeklub 2. Mogens Lykketoft Folkemødet fredag.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Podcast: De lærde og kreative er ikke arbejdernes fjende - det er borgerligheden, mener Lykketoft

Labour-lederen Jeremy Corbyn fik et godt valg i Storbritannien, men vandt ikke. Og de europæiske socialdemokratier står stadig med en række udfordringer for at svare på befolkningernes utryghed, siger tidligere S-formand Mogens Lykketoft, som er dagens gæst i Kestlers Kaffeklub fra Folkemødet.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke »de lærde« eller »de kreative«, der er arbejderbevægelsens politiske fjende. Dét er derimod »borgerligheden«, og den har fået for meget magt i de senere år i dansk politik.

Det siger den tidligere socialdemokratiske formand Mogens Lykketoft, som er dagens gæst i Politikens podcast Kestlers Kaffeklub, der sender sommersamtaler fra Folkemødet i Allinge.Vært Amalie Kestler taler med Mogens Lykketoft om hans analyse af de europæiske socialdemokraters udfordringer og muligheder.

Mogens Lykketoft mener, at hovedproblemet er, at »borgerligheden først med Reagan og Thatcher og siden med andre har haft held til at undergrave det socialdemokratiske velfærdsprojekt«.

»Der er mange forklaringer på de udfordringer, socialdemokratierne står med. Men en del handler om, at man er utilfreds med, at dem, der har haft magten, ikke har gjort nok for at indfri folks forventninger i en krisetid«, siger Mogens Lykketoft og peger på sparepolitikken efter finanskrisen som et hovedproblem.

Til gengæld mener Mogens Lykketoft, at den debat, som partifællen Kaare Dybvad har rejst med sin bog 'De lærdes tyranni', er for generaliserende.

»Det er alt for generel i forhold til, hvordan jeg har oplevet udviklingen. Det er åbenbart, at der har været ført en politik af det herskende, ofte borgerlige flertal, der har ramt den underpriviligerede del af befolkningen. Vi har investeret for lidt i uddannelse. Men det er ikke et nul sumsspil. Vi skal passe på med den slags generaliseringer«, mener han.

Han minder om, at alliancen mellem akademikere og arbejdere har været afgørende for arbejderbevægelsens sejre og nævner socialdemokrater som Hartvig Frisch og Vilhelm Buhl som vigtige akademikere i arbejderbevægelsens historie. Havde muligheden foreligget, havde tidligere statsministre for Socialdemokratiet som Stauning, Hedtoft og H.C. Hansen formentlig alle fået en akademisk uddannelse, mener Lykketoft.

Ifølge ham er det aktuelle problem, at borgerligheden i de senere år har fået alt for meget magt i den politiske debat. Også i den tidligere Thorning-regering, hvor de radikale efter Lykketofts mening kom til at bestemme for meget af den økonomiske politik. Han er desuden bekymret for den historiske alliance mellem S og R i Danmark.

Udfordringen for socialdemokraterne i både Europa og i Danmark er ifølge Lykketoft at tale til vælgere, der er blevet klemte, særligt som følge af finanskrisen og den sparepolitik, som socialdemokratier har været med til at føre rundt omkring i Europa.

»Social forringelser og nedskæringer er det dårligst mulige svar på en situation, hvor stadigt flere mennesker føler sig utrygge. Utrygge, fordi de føler sig usikre om deres arbejdsvilkår, den teknologiske udvikling, indvandringen og arbejdskraften udefra.«


Til sidst i podcasten kigger Anders Bæksgaard, Politikens politiske redaktør, forbi Kaffeklubben. Han kommer med en analyse af dagens talere fra Storscenen på Folkemødet, hvor det i dag er partilederne fra Liberal Alliance, Socialdemokratiet og Venstre, der taler fra hovedscenen.


Lyt til hele podcasten med Mogens Lykketoft her eller abonner i Itunes.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden