Margrete Auken, der er medlem af EuropaParlamentet, vil have stoppet Esben Lundes fiskebure og opfordrer folk til at tilslutte sig klagen til EU-parlamentet.
Foto: Joachim Adrian

Margrete Auken, der er medlem af EuropaParlamentet, vil have stoppet Esben Lundes fiskebure og opfordrer folk til at tilslutte sig klagen til EU-parlamentet.

Debat

Stop Esben Lundes flydende fiskefabrikker

Esben Lundes miljøskadelige fiskebure skal stoppes, før de får ødelagt havmiljøet.

Debat

Regeringen, DF og S åbner med den skandaløse lov 111 op for etablering af gigantiske miljøskadelige havbrug i Kattegat ud for Djursland og ved Nordsjællands kyst. Som beskrevet i en alarmerende artikel i Politiken i 23.7. vil de enorme kobberimprægnerede fiskebure og deres indhold medføre et voldsomt miljøsvineri, ud over det giftige kobber vil en suppe af medicinrester, afføring og foderrester fra Esben Lundes flydende fiskefabrikker forurene havet omkring Djurslands og Nordsjællands kyster og strande til skade for både havmiljøet, turismen og dem, der bor der.

Regeringen har hverken informeret EU-kommissionen eller de andre lande omkring Østersøen om den voldsomme forurening, der truer også dem. Ministeren ved selvfølgelig godt, den er helt gal, og har til lejligheden opfundet et fiktivt ’miljømæssigt råderum’, et ganske kreativt greb, når det gælder om at kunne forurene havmiljøet i Kattegat ustraffet.

Heldigvis har SF-lokalpolitikere fra Djursland og Samsø klaget til Europaparlamentets borgerklageudvalg (Udvalget om Andragender), hvor jeg er ordfører for parlamentets Grønne gruppe. Ordførerne fra samtlige partier har i enighed sendt sagen til EU-kommissionen i såkaldt hasteprocedure, så vi kan få svar hurtigt.

Kommissionen tager formentlig sagen op med den danske regering, og udvalget vil kunne behandle den tidligt på efteråret. Her vil udvalgsmedlemmerne og evt. også andre medlemmer af Europa-parlamentet drøfte klagen med såvel repræsentanter for klagerne som med kommissionen – den danske regering bliver sandsynligvis også indbudt. Udvalgsmøderne er åbne og bliver webstreamet – alle kan følge med.

Klagen til EU går formelt på, at folketingsflertallet med Landbrugspakkens opfindelse af et ’miljømæssig råderum’ i Kattegat forbryder sig mod både EU’s vandrammedirektiv og havmiljøstrategi. Dette ’råderum’ eksisterer nemlig ikke i virkelighedens verden. Kattegat er stadigvæk klassificeret som alvorligt forurenet, og der er ingen lovlig mulighed for at øgeforureningen. Et ’miljømæssigt råderum’ er ikke et begreb, som miljøeksperter anerkender, og heller ikke noget, juristerne kender – det findes ikke i EU’s miljølovgivning.

Esben Lundes miljøskadelige fiskebure skal stoppes, før de får ødelagt havmiljøet langs Djurslands klinter og Nordsjællands kyster og kommer til at belaste såvel Sveriges som Tysklands og Polens havmiljø.

Derfor må gode kræfter nu mobiliseres. Alle har mulighed for at tilslutte sig klagen til EU-parlamentet, hvad der naturligvis vi styrke sagen yderligere både over for kommissionen og parlamentet og øge presset på regeringen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce