Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Alle skal tro på, at med venstrefløjen ved magten vil deres børn vokse op med flere muligheder og rettigheder end dem selv. Så enkelt er det faktisk«, mener Pelle Dragsted. (Arkivfoto)
Foto: Ivan Riordan Boll

»Alle skal tro på, at med venstrefløjen ved magten vil deres børn vokse op med flere muligheder og rettigheder end dem selv. Så enkelt er det faktisk«, mener Pelle Dragsted. (Arkivfoto)

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pelle Dragsted: En alliance med Radikale mod nyliberalismen ville svare til at lave en alliance med Hells Angels mod kriminalitet og motorcykler

Skal venstrefløjen vinde en dominerende rolle i Danmark og Europa, er det ikke ved at forsøge at genoplive et mislykket og falleret centrum-venstre.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så er Politiken ude med en ny kampagne om krisen på 'centrum-venstre'. Man kan næsten sætte sit ur efter, at avisen med et par års mellemrum udråber en ny krise på venstrefløjen. Øjensynligt ganske upåvirket af verdens gang i øvrigt.

Det kan i hvert fald virke besynderligt at tale om en krise på venstrefløjen netop i de her år, hvor stærke venstrefløjsbevægelser og -partier vinder frem mange steder i Europa. Hvor Labour har den mest venstreorienterede formand i årtier, hvor en erklæret socialist var tæt på at vinde primærvalget i USA, og hvor den danske venstrefløj i meningsmålingerne står stærkere end i mange år.

Men når man læser Politikens egne svar på udfordringen kan man måske godt forstå, at de mener, der er en krise. Avisens chefredaktør ser nemlig løsningen på venstrefløjens angivelige krise herhjemme i en ny stærk alliance mellem Socialdemokraterne og Radikale, som skal – og hold nu fast – skabe et alternativ til nyliberalisme og teknokrati.

En alliance med Radikale for at gøre op mod nyliberalisme og teknokrati? Det ville svare til at lave en alliance med Hells Angels mod kriminalitet og motorcykler. Du finder ikke et parti i Danmark, der har købt ind på større dele af nyliberalismens økonomiforståelse, verdenssyn og menneskesyn end Radikale Venstre.

Hvad det er for en definition af 'centrum-venstre', Politiken opererer med, fremgår egentlig også meget klart af de kort over Europa, som i avisen skal vise, hvordan venstrefløjen har tabt terræn.

På kortet fra 2002 indgår Gerhard Schröders Tyskland som et af de røde lande. Men der var ikke noget som helst venstreorienteret eller rødt ved Schröders regeringsperiode. Den var en social katastrofe, der skabte det lavtlønssystem som betyder, at hver tiende tysker er working poor (fattig eller i risiko for fattigdom, selvom man har et arbejde, red.).

Det samme gælder Blairs UK.  På kortet fra 2017 er kun fire lande til gengæld 'røde', og Grækenland – som har den måske mest venstreorienterede regering i Europa – er ikke ét af dem.  Men de tilhører måske ifølge Politiken det, som chefredaktøren indledningsvis bortfejer som »venstreorienterede fantaster«.

Hver eneste europæer skal vide, at en rød regering skaber mærkbare forbedringer i deres liv

Kategoriseringen af den nye venstrefløj som 'fantaster' er en tro kopi af den måde, det politiske parnas forholdt sig til såvel Bernie Sanders som Jeremy Corbyn. »De er fantaster« lød det fra Politikens ligesindede i Washington og London. »De er ikke valgbare«. »Hvis vi skal vinde magten, så skal vi appellere til 'midtervælgerne' ved at opstille pæne centrum-kandidater, der er gode venner med toppen i erhvervslivet«.

I dag ved vi, hvordan det gik:  Centrum-kandidaten Clinton fik tæsk. Den ikke valgbare Jeremy Corbyn sikrede Labour det bedste valg i mange år og står nu i meningsmålingerne til en solid sejr.

Ja, højrefløjen og nationalkonservatismen skal besejres i Europa. Men at tro at den udfordring kan komme fra en SR-alliance i Danmark eller fra en gentagelse af Blairs Tredje Vej er både forkert og naivt. Det er i høj grad netop den asociale og antifolkelige politiske linje, som denne alliance i de sidste årtier har stået for, der har givet de national-konservative kræfter vind i sejlene.

Centrum-venstreprojektet med dets asociale arbejdsmarkedsreformer, markedsgørelse af den offentlige sektor, og ligegyldighed overfor konsekvenserne af globaliseringen, har ingen attraktion for flertallet af danskere eller europæere.

Skal venstrefløjen vinde en dominerende rolle i Danmark og Europa, er det ikke ved at forsøge at genoplive et mislykket og falleret centrum-venstre, men ved at tilbyde et reelt alternativ, som kan gøre en forskel i almindelige menneskers liv. Et politisk program for de mange og ikke for de få, som Corbyn så præcist formulerer det.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En politik, som sikrer større social tryghed for det flertal, som lever af at gå på arbejde – også når vi rammes af ledighed eller sygdom.

En politik, som går benhårdt op imod den stigende koncentration af rigdom og dermed magt og privilegier hos en lille økonomisk og politisk elite.

En politik, der vil sætte skarpe rammer om markedet, ikke mindst når det gælder kampen mod klimaforandringer.
En politik, der sikrer, at international 'fri'handel, ikke undergraver jobsikkerhed og løn og arbejdsvilkår.
Og ikke mindst en politik, der tager udgangspunkt i menneskers velvære – fremfor økonomiske vækst-indikatorer og arbejdsudbud.

Med andre  ord: Hver eneste almindelige dansker. Hver eneste europæer skal vide, at en rød regering skaber mærkbare forbedringer i deres liv.  Og skal igen tro på, at med venstrefløjen ved magten vil deres børn vokse op med flere muligheder og rettigheder end dem selv. Så enkelt er det faktisk.

Om sådan en politik kan begejstre Politikens redaktørlag ved jeg ikke. Men den opgave er heldigvis ikke at finde blandt venstrefløjens vigtigste opgaver.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden