Som bygningshåndværker ved man, at mineraluld giver voldsom irritation på huden og i luftvejene. Det gælder både Rockwool, Isover, Knauf, og hvad der ellers findes af mineraluldsprodukter. Det klør, man hoster, og man skal have dragt og maske på, når man arbejder med det.
Men der er også et andet stort problem med mineraluld: Det er ekstremt energitungt at producere, og en stor del af det ender sine dage gravet ned i jorden, som deponi. Det gælder især glasuld, der ifølge Miljøministeriet som udgangspunkt ryger til deponi, men også stenuld, der ikke bliver sorteret ordentligt ved nedrivning.
Du troede måske, at efterisoleringen af dit hus eller boligforening var den mest klimavenlige beslutning, du længe havde truffet – men det kommer an på, hvilket isoleringsmateriale du valgte. To af de fem mest CO2-forurenende virksomheder i Danmark er mineraluldsproducenterne Saint Gobain og Rockwool.
Så ja, isolering er i princippet godt, men hvis ikke du vælger et bæredygtigt materiale, kan du ende med at skade klimaet i stedet for at gavne det. Selv om der findes mange alternativer, står mineraluld stadig for 90 pct. af isolering i Danmark.
I efteråret blev mineraluld langt om længe kategoriseret som et farligt stof, der med Beskæftigelsesministeriets ord »skal erstattes med mindre farligt stof«. Det vil sige, at arbejdsgiveren skal forsøge at finde et mindre sundhedsskadeligt materiale, og hvis ikke det er muligt, skal arbejdet planlægges, så vi, der arbejder med det, udsættes mindst muligt for det.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv en del af fællesskabet på Politiken
Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Prøv nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar