Eksaminer og afgangsprøver fylder rigtig meget hos elever, forældre og lærere lige nu. Forståeligt. Der er vel ikke nogen generation siden Anden Verdenskrig, der har haft så bumlet en skolegang forud for deres afsluttende eksaminer og afgangsprøver.
Jeg har løbende vendt spørgsmålet om eksaminer og afgangsprøver med lærernes og elevernes organisationer. Det vil jeg fortsætte med. Folketingets partier har først lige indledt drøftelser om spørgsmålet, så dette indlæg er ikke for at konkludere, men alene for at ridse dilemmaerne op. Der er nemlig ikke nogen lette løsninger.
Første udfordring: På den ene side er der en stor gruppe elever, som føler sig enormt presset af at skulle til eksamen eller afgangsprøve, når de ikke har haft almindelig undervisning. For nogle elever sætter det sig som decideret mistrivsel. Deres tryghed og trivsel er altså i spil, hvis eksamen ikke snart aflyses eller justeres. På den anden side er der en stor gruppe elever, der motiveres til at engagere sig i undervisningen, netop fordi de skal til eksamen. De logger på til online undervisningen, gør noget ekstra ud af opgaverne, deltager mere aktivt, netop fordi de ved, at de skal til eksamen. Deres engagement og trivsel er altså også i spil, hvis eksaminerne aflyses.
Anden udfordring: Elevernes forventninger til den faglige bedømmelse. Hvis blot man aflyser eksamen, så bedømmes eleverne på en anden måde, end de oprindeligt troede, de ville blive bedømt, da de lod sig optage på uddannelsen. Herunder selvfølgelig særligt hf og hf-enkeltfag, hvor der slet ikke er årskarakterer under normale omstændigheder, og hvor bedømmelsen alene er eksamensbåret.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar