I en ny analyse viser vi, at skiftende konjunkturer de sidste 50 år har sat langvarige spor på ledigheden. Det får Cepos’ cheføkonom, Mads Lundby, til i Politiken (23.1.) at hævde, at vi skriver økonomiske reformer ud af historien. Det er forkert.
Vores analyse udelukker ikke, at arbejdsmarkedspolitikken har været med til at sænke ledigheden. Men analysen peger på, at konjunkturer og dermed konjunkturpolitikken er en vigtig selvstændig drivkraft bag udviklingen i det langsigtede ledighedsniveau. Det er særlig vigtigt at forstå nu midt i en omsiggribende økonomisk lavkonjunktur.
At store konjunkturomslag er en vigtig drivkraft bag de langsigtede udsving i ledigheden, underbygges af, at ledighedens udvikling i Danmark på lange stræk følger udviklingen i resten af Vesteuropa. Det så vi efter 1970’ernes oliekriser. Der er ingen reformer, der kommer i nærheden af at forklare ledighedens himmelfart dengang – hverken i Danmark eller resten af Vesten. Og når ledigheden forblev høj i 1980’erne, skyldes det ikke en fejlslagen arbejdsmarkedspolitik under Schlüter-regeringen. Det skyldes derimod det store og langvarige tilbageslag i Danmark og hele den vestlige verden.
Under opsvinget i 1990’erne faldt ledigheden strukturelt både herhjemme og i udlandet. Internationale forskere har peget på, at opsvinget var en vigtig faktor bag det langvarige fald i ledigheden i Storbritannien og Sverige. Vores analyse viser, at det samme var tilfældet i Danmark. Men det blev hjulpet på vej af en arbejdsmarkedspolitik, der gjorde, at de ledige matchede arbejdsmarkedet bedre ved hjælp af opkvalificering og strammere rådighedskrav. Oven i det trak man i starten de mindst fitte ledige ud af arbejdsstyrken ved at tilbyde orlovsordninger. Afkortningen af dagpengeperioden fra syv til fire år havde marginal betydning.
Ledighedens langsigtede niveau ændrede sig ikke meget i 2000’erne og 2010’erne. Det betyder ikke, at dagpengeforringelser og skattelettelser i de år ingen effekt havde. Men effekten er svær at få øje på i de overordnede tal. Rockwool Fonden vurderer, at effekterne er mere beskedne og usikre end de tal, Cepos citerer.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar