Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vindere. Margrethe Vestager (th.) og Lisbeth Zornig Andersen (tv.) er årets mest dagsordensættende debattører. Statsminister Helle Thorning-Schmidt er nummer 17 på den 50 personer lange liste.Tegning: Roald Als

Vindere. Margrethe Vestager (th.) og Lisbeth Zornig Andersen (tv.) er årets mest dagsordensættende debattører. Statsminister Helle Thorning-Schmidt er nummer 17 på den 50 personer lange liste.Tegning: Roald Als

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Her er årets meningsdannere

Det var kvinderne, der udfordrede danskernes holdninger i det forgangne år.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De er kvinder. De er i 40’erne. De er cand.polit.er. Og de har i 2012 været Danmarks to suverænt bedste til at sætte en dagsorden og flytte vores holdninger.

Øverst på listen over debattens superliga anno 2012 finder man præstedatteren og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R). Lige under hende står pigen fra underklassen, Børnerådets forhenværende formand, Lisbeth Zornig Andersen.Det viser Politikens måling af årets 50 stærkeste meningsdannere. 45 dommere fra medie, forlags- og universitetsverdenen, der følger mediedagsordenen tæt, har givet årskarakter til 100 meningsdannere for deres evne til at sætte dagsordner og udfordre den offentlige mening.

LÆS OGSÅ »Vestager er jo nærmest statsministeren i Danmark. Det er hende, der bestemmer, og ikke Helle-Thorning Schmidt. Og så har Bjarne Corydon, der kommer ind på tredjepladsen, været utrolig synlig via sin rolle som finansminister«, siger chefredaktøren på Familie Journal, Anette Kokholm, som har siddet i dommerpanelet.

»Det kommer på ingen måde bag på mig, at første- og tredjepladsen går til to tunge økonomiske ministre, der siden valget er blevet kritiseret for at føre blå politik i røde trøjer«, siger journalist og forfatter Niels Krause-Kjær.

Ser man uden for det politiske system, er det fortsat mændene, der dominerer»De har haft et imponerende greb om debatten og har domineret det offentlige rum. Det gælder især Vestager, fordi vi alle ved, at det er vigtigt, hvad hun siger. Hendes bane er bred, hun rutter ikke med virkemidlerne, men er klar og præcis – sådan er det jo! Corydons bane er noget smallere, men han er lige præcis det, han ligner: en dyb gulvbas, der lægger en tone eller niveau for den økonomiske politik. De er begge to meget troværdige, netop fordi ord, holdning og handling glider sammen i ét«, siger han.

Professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet, Nina Smith, peger på det forgangne år, der har været præget af store økonomiske dagsordner, som den forklarende faktor for, at de to ministre er så højt placeret.»Det seneste år har været domineret af økonomiske spørgsmål, og der må man sige, at Vestager og Corydon har haft utrolig stor indflydelse på, hvad der er sket i Danmark. De to har formuleret sig klart og udstukket en retning«, siger hun.
Årets overraskelse

Sidste år fik hun en 10. plads – i år har hun nappet andenpladsen. Flere i dommerpanelet fremhæver Børnerådets tidligere formand Lisbeth Zornig Andersens unikke evne til at give Underdanmark en stemme.

»Zornig taler med en alvor og integritet, som man kun kan beundre. Hun er et fascinerede individ, der har formået at tage fat i noget, som vi meget nødig vil høre noget om. Hun får formidlet sin sag med erfaring og en tyngde, som man kun kan sige er enestående«, siger Johannes Riis.

Journalist og redaktør Paula Larrain giver også Lisbeth Zornig Andersen topkarakter:

»Zornig kan formidle historien fra Underdanmark på en meget respektfuld måde. Hun taler til vores hoveder og hjerter. Det er bemærkelsesværdigt, at hun har rykket mere i den offentlige debat end vores statsminister«, siger hun.Tine Aurvig-Huggenberger, der er direktør for Danske Reklame- og Relationsbureauers Brancheforening, fremhæver især Lisbeth Zornig Andersens autenticitet som en grundene til, at hun ligger så højt på listen.

»Hun er troværdig og autentisk. Både hendes bog, dokumentarfilm og børnerådsformandsposten har hun løftet med et nærvær, som kun kan flytte og bevæge folk«.

Hvor blev statsministeren af?
Ser man bort fra Lisbeth Zornig Andersen, består top 10 udelukkende af politikere, og man skal helt ned på 11. pladsen, før en ikke-politiker dukker op. Det er der ifølge kreativ direktør i ArtPeople, Jakob Kvist, en naturlig forklaring på.

»Politik fylder meget i den offentlige debat, så det kan ikke overraske nogen, at det også er politikere, der kommer til at dominere årets meningsdannerliste. Der er stor mulighed for at præge den offentlige debat på grund af deres arbejde«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Han er dog forundret over, at statsminister Helle-Thorning Schmidt ikke engang er at finde i top 15. Det samme er Niels Krause-Kjær:

»En statsminister bør som minimum være i top 3. Ellers er der noget, der er helt galt. Som statsminister har man serveretten. Thorning har lavet alt for mange dobbeltfejl. Hendes manglende evne til at skabe og ikke mindst fastholde en dagsorden er et af regeringens helt store problemer, som Vestager og Corydon nok kan afbøde, men ikke løse«.Flere andre dommere giver udtryk for, at statsministeren skal langt højere op på listen, hvis regeringen skal have en chance for at blive genvalgt.
Det er blevet kvindernes tur

Det er kvinderne, der har sat sig på top 5. Ifølge Tine Aurvig-Huggenberger skyldes det, at kvinder markerer sig mere i den offentlige debat end for ti år siden. »Det er dejligt, at kvinderne fylder så meget på meningsdannerlisten. Det fortæller mig, at kvinderne indtager det offentlige rum i både politiske og andre debatter, som vi ikke har set før. Og det er en skøn nyhed. Nu har vi prøvet det andet i så mange år, så det er på tide, at kvinderne får lov til at fylde mere. Det er med andre ord blevet kvindernes tur«.

Nina Smith tolker ikke kvindernes fremmarch på meningsdannerlisten som udtryk for et mere ligestillet samfund. »Vi har en regering og et støtteparti, som er ledet af kvinder, og det er udelukkende derfor, kvinder fylder meget på listen. Og det kan jo sagtens vende. Ser man uden for det politiske system, er det fortsat mændene, der dominerer«, siger Nina Smith. Det er ikke kun kvinderne, der har indtaget de høje placeringer på årets meningsdannerliste. Også gruppen under 40 år er markant i år. På top 20 er 9 af meningsdannerne under 40 år. En række yngre borgerlige kvindelige debattører – Anne Sophie Hermansen, Mie Harder, Eva Agnete Selsing m.fl. – stod på Politikens bruttoliste, men kom ikke på top 50. Hvem faldt så igennem i 2012? Det gjorde to personer, som hverken er unge eller kvinder. Den ene er Lars Løkke, der har taget årets største dyk. Fra en 3. til en 58. plads. Den anden kender vi også. For to år siden blev han kåret som årets meningsdanner i Politiken. Sidste år røg han ned på 21. pladsen. I år har han taget et frit fald til 74. pladsen. Navnet er Villy Søvndal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bjarne Corydon er lige præcis det, han ligner: en dyb gulvbas, der lægger en tone eller niveau for den økonomiske politik

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden