Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Koncentrationsbesvær. Dårlige toiletforhold på skolerne giver anledning til, at børnene holder sig dagen igennem.
Foto: PER FOLKVER (arkiv)

Koncentrationsbesvær. Dårlige toiletforhold på skolerne giver anledning til, at børnene holder sig dagen igennem.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Husk toiletterne, når skoledagene forlænges

Er skolerne overhovedet indrettet, så børnene kan tilbringe en lang dag der?

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen har et ønske om, at dagen i skolen skal forlænges.

Det skal ske af hensyn til børnenes indlæring og for at give dem en mere differentieret skoledag. Lærernes organisation er imod, og der er forskellige faglige indlæg i debatten med regeringen.

Den diskussion vil jeg ikke blande mig i.

LÆS MERE

Mit lægefaglige ærinde er spørgsmålet om, hvorvidt skolerne er indrettet til en lang dag for børnene?

De mange timer forudsætter gode kantineforhold af hensyn til børnenes ernæring, gode motionsforhold af hensyn til deres helbred og indlæringsmuligheder samt, og her kommer mit egentlige ærinde, gode toiletforhold.

Både i og uden for Danmark er det velkendt, at dårlige toiletforhold på skolerne giver anledning til, at børnene holder sig dagen igennem, ganske enkelt fordi toiletterne er så uhumske, og fordi muligheden for, at man kan gå på toilettet i fred og ro, stort set ikke er til stede.

I en undersøgelse foretaget af Børnerådet i 2009 svarer tre af ti elever, at det, at de ikke vil benytte skolens toiletter, men i stedet går og holder sig, betyder, at de nogle gange eller ofte har koncentrationsbesvær i timerne.

Dårlige skoletoiletforhold kan udløse massive afføringsproblemer og vandladningsproblemerEn stor svensk undersøgelse har vist, at op mod en tredjedel af børn i 1. klasse har hyppig og meget kraftig vandladningstrang, og et af børnene i klassen tisser i bukserne.For to-tre år siden øremærkede den daværende regering 100 millioner kroner til renovering af toiletter rundt omkring på skolerne.

Det var kun en dråbe i havet, hvilket tydeliggør, at her er der altså et område, som virkelig kommer til at kræve ressourcer, såfremt man har fokus på både børnenes skolekundskaber og deres fremtidige sundhed.

Det er nemlig velkendt nationalt og internationalt, at dårlige skoletoiletforhold kan udløse massive afføringsproblemer og vandladningsproblemer.

LÆS KRONIK

Vi har erfaring for, at det at lide af forstoppelse og som oftest ledsagende nedsat evne til at holde på vandet ikke blot er fysisk ubehageligt for børnene, men også psykisk.

Det kan tage år at behandle det.

Det er med andre ord spørgsmålet, om nutidens skoler – som ikke sjældent nærmere er fortidens – overhovedet er forenelige med, at børnene skal opholde sig der længere, end de gør i dag, hvor forholdene såmænd er dårlige og sygdomsfremkaldende nok.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden