Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fejlskud. Vi er godt klar over, at det er satire, og at man skal tage det med et gran salt. Men hvorfor skal der laves en serie med et stramt fokus på denne såkaldte indvandrerhumor?, spørger to unge studerende med indvandrerbaggrund.
Foto: DR2/DR2

Fejlskud. Vi er godt klar over, at det er satire, og at man skal tage det med et gran salt. Men hvorfor skal der laves en serie med et stramt fokus på denne såkaldte indvandrerhumor?, spørger to unge studerende med indvandrerbaggrund.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


DR's perkerhumor skaber fordomme

I stedet for at bygge bro er DR 2 med til at skabe flere fordomme.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I disse uger kører det nye satireprogram ’Det slører stadig’ på DR 2. Egentlig havde vi glædet os til det, men efter at have set de første afsnit sidder vi tilbage med en følelse af skuffelse og ærgrelse over indholdet.

Serien reproducerer ikke kun fordomme – den er også direkte fordummende. For hvad siger programmet egentlig? Ud over at nydanskere er tilbagestående, uvidende om seksualitet, religiøse fundamentalister og ofte kriminelle? Absolut ingenting pakket ind i burkahumor og kameljokes.

Vi vil dog gerne understrege, at vi tager stærkt afstand fra de trusler om vold og det vulgære sprogbrug, der er blevet rettet mod skuespillerne fra programmet på Facebook.

Selvironi og satire er en nødvendighed, men der er forskel på intelligent satire, der udstiller samfundets top, og så den anden satire, der sparker nedad mod samfundets svageste. Selvironi og samfundssatire er noget, man bør kunne relatere sig til og tænke, gud ja, det kender jeg jo, som de fire kvinder påpegede i DR-programmet ’Aftenshowet’ på premieredagen.

Det gør vi ikke her. Serien giver derimod anledning til endnu flere fordomme og endnu flere stridigheder i den evige debat om ’os’ og ’dem’.

SATIRIKER SVARER

Men er vi nu ikke bare to oversensitive piger, der ikke kan klare en omgang selvironi? Slet ikke! Vi efterspørger bare kvalitetssatire. Alene i de første to afsnit er der et hav af eksempler på, at programmet er problematisk og i den grad virkelighedsfjernt. For hvis programmet kan noget, så er det at bekræfte etniske danskere i alle de fordomme, de end måtte have om nydanskere. Især den fordom om, at muslimske kvinder er totalt fremmedgjorte over for sex og derfor må belæres af etniske danskere om, ’hvordan man gør’.

Fordommen kommer til udtryk i en af scenerne, hvor vi møder en kvinde, der bærer tørklæde og går rundt i en park i København og spørger folk til råds om sex, som om hun aldrig har åbnet en biologibog, set en film eller talt med nogen om sex før. Den nydanske kvinde fremstilles som tilbagestående, aseksuel, naiv og dum. Er det med til at modarbejde fordomme eller gengive nogle af de mest etablerede fordomme om nydanske kvinder?

Hvorfor et særskilt show, hvor man presser alt ’nydansk’ ned i. Hvorfor ikke integrere noget af det i de allerede eksisterende satireprogrammer?Der er også en scene, hvor en nydansk kvinde sidder på en café og beklager sig over, at ingen fyre vil date hende. Hver gang hun går over til en fyr, bliver de bange og afviser hende. Til slut i programmet ser vi, at hendes tre meget aggressive brødre følger hende overalt og skræmmer fyrene væk. Igen, igen ser vi, at kvinden bliver udstillet som den svage, der ikke har nogen rettigheder pga. sine brødre. Det kan da ikke betegnes som intelligent satire anno 2013. Det er direkte plat.

Programmet bekræfter også fordommen om den lovløse nydansker, der altid er på kant med loven og ikke kan tale dansk, selv om vedkommendes forældre formentlig er født i Danmark.

I en scene møder vi Latifa, der har et joggingsæt og guldkæde på og er i gang med at ’interviewe’ en politimand. Hele hendes kropsattitude, sprog, spørgsmål udstråler ’perkerstil’. Igen føler vi, at programmet rammer ved siden af.

LÆS MERE

Egentlig tænker vi, at de fire kvinder bag programmet vil det godt, men blot leverer det, der er forventet af dem. Gamle fordomme, som vi kendte fra 90’erne og 00’erne. Kom nu videre!

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

DR 2 taler slet ikke til os med programmets ’wallah-billah-jeg-har-27-fætre-der-kontrollerer-mig-og-jeg-udtaler-alt-med-ttttj-lyd’-humoren. DR’s ’perkerhumor’ skaber fordomme. Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt satireprogrammet er sjovt eller ej. Problematikken ligger i, at der er et behov for at lave et program, der fastholder, at vi fortsat lever i to vidt forskellige samfund.

Når DR 2 laver en speciel satireserie kun med nydanskere, er de indirekte med til at modarbejde integrationenVi er godt klar over, at det er satire, og at man skal tage det med et gran salt. Men hvorfor skal der laves en serie med et stramt fokus på denne såkaldte indvandrerhumor?

Hvorfor et særskilt show, hvor man presser alt ’nydansk’ ned i. Hvorfor ikke integrere noget af det i de allerede eksisterende satireprogrammer? Eller må gammeldanske og nydanske skuespillere ikke spille sammen?

Når DR 2 laver en speciel satireserie kun med nydanskere, er de indirekte med til at modarbejde integrationen. For nydanskere må jo have en helt anden humor end alle andre, hvis de skal have deres eget program. Det er et selvmål, DR – og en ommer.

Indtil videre zapper vi over på TV 2, der viser ’Live fra Bremen’. Der bliver der ikke talt til os som ’perkere’, men som helt normale borgere i Danmark.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden