Fejlskud. Vi er godt klar over, at det er satire, og at man skal tage det med et gran salt. Men hvorfor skal der laves en serie med et stramt fokus på denne såkaldte indvandrerhumor?, spørger to unge studerende med indvandrerbaggrund.
Foto: DR2

Fejlskud. Vi er godt klar over, at det er satire, og at man skal tage det med et gran salt. Men hvorfor skal der laves en serie med et stramt fokus på denne såkaldte indvandrerhumor?, spørger to unge studerende med indvandrerbaggrund.

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


DR's perkerhumor skaber fordomme

I stedet for at bygge bro er DR 2 med til at skabe flere fordomme.

Debatindlæg

I disse uger kører det nye satireprogram ’Det slører stadig’ på DR 2. Egentlig havde vi glædet os til det, men efter at have set de første afsnit sidder vi tilbage med en følelse af skuffelse og ærgrelse over indholdet.

Serien reproducerer ikke kun fordomme – den er også direkte fordummende. For hvad siger programmet egentlig? Ud over at nydanskere er tilbagestående, uvidende om seksualitet, religiøse fundamentalister og ofte kriminelle? Absolut ingenting pakket ind i burkahumor og kameljokes.

Vi vil dog gerne understrege, at vi tager stærkt afstand fra de trusler om vold og det vulgære sprogbrug, der er blevet rettet mod skuespillerne fra programmet på Facebook.

Selvironi og satire er en nødvendighed, men der er forskel på intelligent satire, der udstiller samfundets top, og så den anden satire, der sparker nedad mod samfundets svageste. Selvironi og samfundssatire er noget, man bør kunne relatere sig til og tænke, gud ja, det kender jeg jo, som de fire kvinder påpegede i DR-programmet ’Aftenshowet’ på premieredagen.

Det gør vi ikke her. Serien giver derimod anledning til endnu flere fordomme og endnu flere stridigheder i den evige debat om ’os’ og ’dem’.

SATIRIKER SVARER

Men er vi nu ikke bare to oversensitive piger, der ikke kan klare en omgang selvironi? Slet ikke! Vi efterspørger bare kvalitetssatire. Alene i de første to afsnit er der et hav af eksempler på, at programmet er problematisk og i den grad virkelighedsfjernt. For hvis programmet kan noget, så er det at bekræfte etniske danskere i alle de fordomme, de end måtte have om nydanskere. Især den fordom om, at muslimske kvinder er totalt fremmedgjorte over for sex og derfor må belæres af etniske danskere om, ’hvordan man gør’.

Fordommen kommer til udtryk i en af scenerne, hvor vi møder en kvinde, der bærer tørklæde og går rundt i en park i København og spørger folk til råds om sex, som om hun aldrig har åbnet en biologibog, set en film eller talt med nogen om sex før. Den nydanske kvinde fremstilles som tilbagestående, aseksuel, naiv og dum. Er det med til at modarbejde fordomme eller gengive nogle af de mest etablerede fordomme om nydanske kvinder?

Hvorfor et særskilt show, hvor man presser alt ’nydansk’ ned i. Hvorfor ikke integrere noget af det i de allerede eksisterende satireprogrammer?Der er også en scene, hvor en nydansk kvinde sidder på en café og beklager sig over, at ingen fyre vil date hende. Hver gang hun går over til en fyr, bliver de bange og afviser hende. Til slut i programmet ser vi, at hendes tre meget aggressive brødre følger hende overalt og skræmmer fyrene væk. Igen, igen ser vi, at kvinden bliver udstillet som den svage, der ikke har nogen rettigheder pga. sine brødre. Det kan da ikke betegnes som intelligent satire anno 2013. Det er direkte plat.

Programmet bekræfter også fordommen om den lovløse nydansker, der altid er på kant med loven og ikke kan tale dansk, selv om vedkommendes forældre formentlig er født i Danmark.

I en scene møder vi Latifa, der har et joggingsæt og guldkæde på og er i gang med at ’interviewe’ en politimand. Hele hendes kropsattitude, sprog, spørgsmål udstråler ’perkerstil’. Igen føler vi, at programmet rammer ved siden af.

LÆS MERE

Egentlig tænker vi, at de fire kvinder bag programmet vil det godt, men blot leverer det, der er forventet af dem. Gamle fordomme, som vi kendte fra 90’erne og 00’erne. Kom nu videre!

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

DR 2 taler slet ikke til os med programmets ’wallah-billah-jeg-har-27-fætre-der-kontrollerer-mig-og-jeg-udtaler-alt-med-ttttj-lyd’-humoren. DR’s ’perkerhumor’ skaber fordomme. Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt satireprogrammet er sjovt eller ej. Problematikken ligger i, at der er et behov for at lave et program, der fastholder, at vi fortsat lever i to vidt forskellige samfund.

Når DR 2 laver en speciel satireserie kun med nydanskere, er de indirekte med til at modarbejde integrationenVi er godt klar over, at det er satire, og at man skal tage det med et gran salt. Men hvorfor skal der laves en serie med et stramt fokus på denne såkaldte indvandrerhumor?

Hvorfor et særskilt show, hvor man presser alt ’nydansk’ ned i. Hvorfor ikke integrere noget af det i de allerede eksisterende satireprogrammer? Eller må gammeldanske og nydanske skuespillere ikke spille sammen?

Når DR 2 laver en speciel satireserie kun med nydanskere, er de indirekte med til at modarbejde integrationen. For nydanskere må jo have en helt anden humor end alle andre, hvis de skal have deres eget program. Det er et selvmål, DR – og en ommer.

Indtil videre zapper vi over på TV 2, der viser ’Live fra Bremen’. Der bliver der ikke talt til os som ’perkere’, men som helt normale borgere i Danmark.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce