Forbrug. Køskandalerne er rullet ind over Danmark og resten af Europa de sidste måneder.
Foto: JAN GRARUP

Forbrug. Køskandalerne er rullet ind over Danmark og resten af Europa de sidste måneder.

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Hund i karryen er et wake-up call til industrien og politikerne

Problemet er et uigennemskueligt system, hvor grænsen mellem fup og forretningssans er hårfin.

Debatindlæg

De seneste måneder har budt på hest i lasagnen, svin i shawarmaen og senest hund i karryen.

De officielle reaktioner har været forudsigelige.

Der skal findes ansvarlige, strammes op på kontrollen og indføres sanktioner over for fødevaresvindlere.

Det er selvfølgelig ikke i orden, at producenterne sender varer på markedet, der er lavet af noget andet end det, der står på emballage og følgeseddel.

Men skandalen er ikke, at der er hest, svin og hund i fødevarer, hvor de ikke burde være.Skandalen er, at vi har opbygget et globaliseret fødevaresystem baseret på uigennemskuelighed, hvor begrebet ’værdi’ handler om profitmaksimering i de enkelte led, og hvor grænsen mellem fup og forretningssans er hårfin.

Enkelte debattører har fremhævet, at det er »forbrugernes egen skyld«.

Når forbrugerne tror på supermarkedets fortælling om, at det er muligt at købe kvalitetsprodukter til fantasipriser, er det selvfølgelig for naivt.

Men supermarkedskæderne sidder med et stort ansvar for, hvad vi her i landet vælger at spise, og hvad fødevareindustrien producerer.

Supermarkederne er i stand til at spille enkelte leverandører ud mod hinanden og sætter prisen centralt i både primærproduktionen og i den forarbejdende fødevareindustri, som skal konkurrere med kædernes ’private labels’.

Når der er hest, svin og hund i fødevarer, hvor de ikke burde være, er det et wake-up call fra et fødevaresystem, der trænger til at blive lavet omI værdikædeperspektiv betyder det, at den forarbejdende industri skal springe over, hvor gærdet er lavest, købe de billigste råvarer og benytte sig af tekniske hjælpemidler for at strække de dyre råvarer.

Primærproducenterne tvinges til at producere så billigt som muligt, og at deres produkter bliver ’commodified’, så de ikke har egentlig værdi, men blot er en råvare på linje med alle andre.

Det gør det svært at finde frem til ansvarlige. Det er altid ’de andres’, underleverandørernes, skyld.

Til gengæld er det ufatteligt let at finde frem til ofrene:

Bønderne og forbrugerne.

Bønderne tvinges til at sælge råvarer billigere end produktionsprisen og presse dyrene ud over det yderste – og forbrugerne må lægge maver til.

Men i sidste ende er det os alle sammen, der betaler i form af øgede offentlige udgifter til sundhedssystem og fødevarekontrol.Når der er hest, svin og hund i fødevarer, hvor de ikke burde være, er det et wake-up call fra et fødevaresystem, der trænger til at blive lavet om. Vel at mærke uden at gentage fejltagelserne fra det gamle system.

Det kræver noget af alle: Forbrugerne skal vide mere om, hvordan maden bliver produceret – og sige nej til underlødige produkter.

Primærproducenterne skal sætte hælene i over for ’commodificeringen’. Fødevareindustrien skal respektere råvarernes værdi – skånsom forarbejdning er et af nøgleordene. Supermarkederne skal tænke i mindre enheder.

Og politikerne skal ikke arbejde for mere kontrol. De skal arbejde for at fremme nærhed, gennemskuelighed og dermed tillid helt frem til forbrugerleddet.

Det er langt mere effektivt end kontrol og strafforanstaltninger.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce