Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Grænsehandel. Med sænkede sodavandsafgifter i danske butikker vil grundlaget for at købe stort ind i Tyskland forsvinde.
Foto: Jens Dresling(Arkiv)

Grænsehandel. Med sænkede sodavandsafgifter i danske butikker vil grundlaget for at købe stort ind i Tyskland forsvinde.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Sodavandsvæksten er på vej

Udfasning af sodavandsafgiften vil tiltrække kunder til og skabe job i Danmark.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver anden danske husstand grænsehandler årligt.

Hver 6. husstand grænsehandler 4-5 gange årligt eller oftere. Sodavand er en af de varegrupper, som er allermest omfattet af grænsehandel. Ca. 85 pct. køber sodavand i forbindelse med turen til Tyskland.

Ifølge Skatteministeriet grænsehandlede danskerne 115 mio. liter sodavand i 2011. Til sammenligning udgør salget i danske butikker ca. 410 mio. liter sodavand årligt, så grænsehandelens ca. 50 tyske butikker har altså et omfattende salg i forhold til de ca. 6.500 danske butikker. Sådan er virkeligheden; også selv om den ikke passer i Politikens univers.I Danmark er momsen 25 procent. I Tyskland er den tilsvarende 7 pct. Danmark har hidtil haft en særlig afgift på sodavand. Den afgift er tyskerne fri for. Og i Danmark er der pant på alle former for øl og sodavand, mens de tyske grænsebutikker – trods lovkrav om pant i resten af Tyskland – fortsat kører på frihjul.

Der er altså en forklaring på prisforskellen mellem danske og tyske butikker, og derfor er det da også historisk glædeligt, når kun Enhedslistens 12 mandater stemte imod en vækstpakke, der bl.a. indeholder en afskaffelse af den særlige afgift på sodavand.

I detailhandelen tror vi fuldt og fast på, at lavere danske afgifter vil flytte salg fra tyske butikker hjem til danske butikker. Et øget salg i danske butikker medfører øget produktivitet og/eller sikrer flere arbejdspladser; altså når den øgede omsætning overstiger den kapacitet, de nuværende ansatte kan overkomme.

Et øget salg i danske butikker medfører øget produktivitet og/eller sikrer flere arbejdspladser

Skatteministeriet deler vurderingen om en markant effekt. Da regeringen fremlagde lovforslaget om afskaffelse af sodavandsafgiften m.v., fremgik det, at centraladministrationens store regnemaskiner forventer hjemvendt grænsehandel med 60 mio. liter sodavand årligt.

Det skal altså ses i lyset af, at det samlede salg hidtil har ligget i overkanten af 400 mio. liter sodavand årligt. Hver dansker vil altså i gennemsnit købe 11 liter sodavand mindre årligt i tyske grænsebutikker og tilsvarende mere her i Danmark.Udadtil har Fleggaard – bl.a. her i Politiken – givet udtryk for, at lavere afgifter skam slet ikke ville få nogen betydning for de tyske grænsebutikker. Det budskab er dog i direkte modstrid med indholdet i et brev, som Fleggaard 28. maj sendte til Skatteministeriet og medlemmerne af Folketingets Skatte- og Afgiftsudvalg.

I brevet opfordrede Fleggaard til, at de lavere afgifter først burde træde i kraft om lang tid, da grænsebutikkerne »er meget følsomme over for væsentlige ændringer i rammebetingelserne«, og at ændringer i afgiftsniveauet »har stor betydning for prissætningen«.

Det er tankevækkende, at tyske butikker forsøger at få indflydelse på politikernes indretning af dansk lovgivning. Men det er endnu mere tankevækkende, når Fleggaard finder, at en udfasning af den danske sodavandsafgift både medfører væsentlige ændringer i deres rammebetingelser og har stor betydning for prissætningen af de berørte varer.

Mon ikke det i sig selv beviser, at en udfasning af sodavandsafgiften rent faktisk vil være til gavn for væksten og dermed danske arbejdspladser her i Danmark.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden