Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JENS DRESLING (arkiv)
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Hastesag. Birthe Rønn Hornbech vil tænke hele velfærdssamfundet forfra.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Det er umuligt at beskytte den danske velfærdsmodel

EU-rettens udvikling er ikke EU's problem. Det er Danmarks problem.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ingen grund til, at mine politiske kolleger bliver ved med at sige, »hvis« udviklingen i EU retten fortsætter. For det gør den.

Der er ikke noget nyt i, at EU-domme betyder flere opholdstilladelser og flere ydelser til EU-borgere og deres tredjelandsægtefæller, der gør brug af den fri bevægelighed.

Udviklingen har været undervejs i årevis, og jo flere retssager der afgøres, jo mere kommer dansk udlændingeret og velfærdssamfundet under pres. Og det er ikke EU’s problem. Det er Danmarks problem.

EU-domstolen er meget omhyggelig med at vurdere, om landene lægger hindringer i vejen for arbejdskraftens og personers frie bevægelighed. Der skal ikke meget til, for at domstolen statuerer, at der foreligger hindringer og/eller diskrimination.

Det kan vi ikke ændre, allerede fordi det er de færreste lande, der vil være enige med os, fordi vi har en stram udlændingelov og meget attraktive ydelser.

Dertil kommer, at man skal være opmærksom på, at der tillige er bilaterale aftaler med Tyrkiet, hvis borgere også har særlige rettigheder i forhold til andre tredjelandsborgere.

Yderligere skal man være opmærksom på, at selvom Danmark måtte vælge at indlede forsøg på at ændre f.eks. opholdsdirektivet og traktaten, vil vi slet ikke kunne styre en sådan proces. Vi åbner Pandoras æske og ved ikke, hvor sagen ender.

Den kendsgerning bør ikke mindst regeringen, som har muligheden for at give en redegørelse om udviklingen i EU-retten inden for de forskellige ministerier, være ærlig og fortælle borgerne.

Borgernes forståelse for udfordringerne er første trin på vejen til, at Danmark tager sig sammen til at disponere efter virkeligheden. ’Hvis og hvis og hvis’ bør høre fortiden til, for udviklingen er krystalklar. Jo flere sager, jo mere betydning for Danmark.

Hele velfærdssamfundet må tænkes forfra og i sin helhed frem for et par feberredninger

Sagen er hastende, og regeringen bør ikke tøve med omgående at handle under hensyn til den skinbarlige virkelighed frem for at tøve og drømme om, at EU-retten nok standser, og føre befolkningen bag lyset ved at hævde, at det kun drejer sig om 200 millioner her og 300 millioner der. Det er hele velfærdssamfundet, det drejer sig om.

Når den erkendelse på et tidspunkt når frem til regeringen og til befolkningen, kommer det næste trin, diskussionen om, at vi skal gøre noget ved det, og hvordan fremtiden ser ud, hvis vi ikke foretager os noget.

Det er komplet uansvarligt, hvis regeringen fortsætter den snak om, at der nærmest kun er tale om beskedne konsekvenser for Danmark. Det er usandt.

Naturligvis betyder adgangen til flere opholdstilladelser og flere ydelser, at andre landes borgere indretter sig efter det og søger til Danmark.

Denne udvikling er et langt stykke af vejenaf positiv betydning for Danmark, der i den grad har brug for kvalificeret udenlandsk arbejdskraft. Mindre positivt er det naturligvis, hvis borgere søger hertil blot for hurtigt at rejse igen og med ydelser fra Danmark, der måske skal udbetales i årevis.

Vi kan ikke mere beskytte den velfærdsmodel, vi kender. Vi er ikke en ø i EU-havet, og vi kan naturligvis ikke blot vælge og vrage og alene tage de goder, der flyder af EU-samarbejdet.

Vi må altså tænke helt ud af boksen og ikke blot lappe her og der. Hele velfærdssamfundet må tænkes forfra og i sin helhed frem for et par feberredninger.

Det haster.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden