S-politiker: Indavl i indvandrerfamilier belaster specialskolerne

Vi kan som samfund ikke gøre andet end at forbyde fætter-kusine-ægteskaber.

Debatindlæg

Det er et faktum, at fætter-kusine-ægteskaber er særdeles udbredte i mange indvandrermiljøer.

Dette skyldes, at det mere er reglen end undtagelsen, at man i Mellemøsten, Pakistan eller andre lande i området bliver gift med nogen i familien. Og her er fætter-kusine det mest typiske.

Jeg har selv rødder i Tyrkiet og kender stort set ikke nogen, hvis forældre ikke er i familie med hinanden – og ofte flere generationer tilbage.

Og det er stadig en praksis, der er udbredt blandt herboende indvandrere, der stammer fra de føromtalte lande. Og hvad er så problemet?

Det er meget enkelt: Risikoen for at få handikappede børn øges markant, når denne praksis får lov til at finde sted gennem generationer.

Skulle man være i tvivl om dette, kan man bare tage et kig på statistikken for Københavns fire specialskoler for børn med vidtgående indlæringsvanskeligheder. Skoler, hvis elever ofte er både mentalt og fysisk handikappede.

Overrepræsentationen skyldes selvfølgelig indavl i familier med indvandrerbaggrund, for hvad skulle grunden ellers være?

Mens gennemsnittet af tosprogede elever i hele København er 30 procent, ser det noget anderledes ud på specialskolerne. På alle de omtalte specialskoler er antallet af tosprogede elever væsentlig højere end på normalområdet. Faktisk er antallet dobbelt så højt på to af skolerne.

Overrepræsentationen skyldes selvfølgelig indavl i familier med indvandrerbaggrund, for hvad skulle grunden ellers være?

Vi er som samfund nødt til at erkende denne udfordring og komme med løsninger. Og her er der ikke andet at gøre end at indføre et forbud. For det handler ikke om oplysning.

Det er min klare opfattelse, at forældrene godt ved, at der er en risiko forbundet med at få et barn med en fra sin egen familie. Men man gør det alligevel, fordi gamle landsbytraditioner vejer tungere. Men bør det også være tilfældet for det danske samfund?

Jeg mener klart nej. Hensynet til børnene og samfundet gør, at der bør indføres et forbud mod fætter-kusine-ægteskaber. For det har både store personlige omkostninger for det enkelte barn, der skal leve et liv som multihandikappet, og det har store økonomiske omkostninger for samfundet.

Et velfærdssamfund skal naturligvis altid tage ordentligt hånd om de handikappede, men det er helt rimeligt, at et samfund stiller krav om, at man ikke selvforskyldt forøger sin risiko for at få børn med tunge handikap.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce