Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Administration. »Udover det åbenlyst problematiske i, at lade en religiøs organisation registrere alle danskere, så ved ingen heller ikke, hvad det reelt koster at have folkekirken til at gøre det.« skriver Tommy Petersen. Tegning: Jørn Villumsen

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Byrådskandidat: Folkekirken misbruger i den grad civilregistreringen

Hvorfor skal et religionskontor varetage offentlige opgaver?

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det grundlæggende problem ved at have religiøse interesseorganisationer til at varetage offentlige administrative opgaver er, at de i sagens natur har en interesse i at fremme deres organisation.

Derfor burde det ikke komme som en overraskelse, at man på kordegnekontoret i Vor Frelsers Kirke i Aalborg også benytter mødet med danskere, der skal have ordnet administrative opgaver, til at uddele materiale om, hvor fantastisk kristendommen er.

Ikke desto mindre blev Anders Starberg Pedersen fra Aalborg noget overrasket, da han lagde vejen forbi kirken for at indgive sin faderskabserklæring over sin nyfødte datter og på trods af at være udmeldt af folkekirken alligevel fik tildelt bogen ’I vore hænder’ om kristendommen. Denne oplevelse fortalte han om på Facebook.

Som det er i dag, skal vi alle sammen uanset trosretning i kontakt med folkekirken for at få registreret vores nyfødte, dødsfald, navngivningen af spædbørn, navneændringer, samt for at anmode om begravelse eller ligbrænding.

Sådan har det været helt tilbage fra 1642, hvor præsterne var dem, der kunne læse og skrive.

Det er højst mærkværdigt, at vi lader en kristen interesseorganisation håndtere en række offentlige opgaver

I dagens Danmark, hvor over 21.000 sidste år meldte sig ud af folkekirken, hvor hver fjerde dansker er ikke-troende og 230.000 er muslimer, må det siges at være højst mærkværdigt, at vi lader en kristen interesseorganisation håndtere denne række af offentlige opgaver. Ser vi på situationen i København bliver det rigtig absurd.

I Københavns Stift indmeldes under halvdelen af nyfødte Københavnere i Folkekirken, mens mere end 6.500 Københavnere årligt melder sig ud. På nuværende tidspunkt er blot 17 pct. i visse sogne af københavn medlem af folkekirken.

LÆS ARTIKEL

Danske politikere har hidtil retfærdiggjort dette absurde teater ved at insistere på, at folkekirken sagtens kan håndtere administrationen af sådanne offentlige opgaver uden at blande religionen ind i billedet. Et synspunkt der til alle tider har syntes ret naivt, og som Anders Starberg Pedersen i hvert fald ikke kan genkende.

Således har man i Sønderjylland helt tilbage fra 1874 holdt kirke og stat fuldstændig adskilt på dette område og ladet kommunerne håndtere civilregistreringen.

I Norge er det folkeregistreret, der tager sig af opgaven; i Sverige er det Rigsskatteværket, og i Holland har det siden 1811 været det offentlige, der registrerede landets borgere. Regeringen har nedsat en såkaldt kirkekommission, der skal forsøge at få styr på administrationen af folkekirken og dens virke.

Formålet er bl.a. at få bedre defineret forholdet mellem den danske stat og kirken. Og det er tiltrængt. Udover det åbenlyst problematiske i, at lade en religiøs organisation registrere alle danskere, så ved ingen heller ikke, hvad det reelt koster at have folkekirken til at gøre det.

Estimater lyder, at det koster 105 millioner om året, men ingen ved det helt præcist.

Kommissionens arbejde er en oplagt lejlighed til at få taget civilregistreringen ud af kirken og over i kommunen, hvor den hører til, og hvor den fuldt ud underlægges offentlige forvaltningsregler.

Ved kommunernes borgerservice kan man få pas, kørekort og sundhedskort. Det vil være naturligt at placere civilregistreringen samme sted, så vi ikke fortsat skal henvende os på et religionskontor.

Mon ikke Anders Starberg Pedersen var sluppet for den utidige missioneren, hvis det var en HK’er i den kommunale administration, som havde stået for begivenheden?

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden