Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Habilitet. Er Astrid Krag den rette minister til at være regeringens 'tovholder' i denne for vor natur og miljø omtålelige sag?
Foto: JENS DRESLING

Habilitet. Er Astrid Krag den rette minister til at være regeringens 'tovholder' i denne for vor natur og miljø omtålelige sag?

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Astrid Krag må fritages for tjeneste

Minister bør blande sig uden om diskussionen om Risøs atomaffald.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsminister Astrid Krags (SF) håndtering af sagen om atomaffaldet i Risø har hidtil været famlende og præget af en påfaldende ulyst til at få nedsat en uvildig undersøgelseskommission som ønsket af de berørte kommuner, og som kendes fra bl.a. Sverige og andre EU-lande.

Hendes modvilje kan skyldes, at hun selv er valgt i Roskildekredsen og i sin tid blev valgt på, at atomaffaldet skal væk fra Risø. I så fald læner sagen sig i betænkelig grad op ad magtmisbrug.Sundhedsministeren meddelte f.eks. forleden, at beslutningen om atomaffaldets videre skæbne er udskudt et års tid: »forventeligt til slutningen af 2013« – og dermed nok så bekvemt til efter kommunalvalget 19. november i år.

Astrid Krag opnåede sit første valg til Folketinget i Roskildekredsen i 2007.

Hun blev i 2011 genvalgt i samme kreds med 10,4 pct. af stemmerne til SF. 3. oktober 2011 blev hun så udnævnt til sundhedsminister og har som sådan haft afgørende indflydelse på den fremtidige placering af atomaffaldet fra Risø.

Astrid Krags håndtering af sagen har indtil dato i bedste fald været lidet overbevisende.

Spørgsmålet rejser sig derfor, om Astrid Krag nu også er den rette minister til at være regeringens ’tovholder’ i denne for vor skrøbelige natur og miljø så omtålelige sag – ikke mindst nu, hvor SF landspolitisk står til betydelig nedgang i meningsmålingerne efter det dramatiske formandsvalg med Astrid Krag som den store taber? Også lokalpolitisk står SF som tredjestørste parti i Roskilde derfor i en presset situation.

Tiden må være inde til, at sundhedsministeren fritages for denne sagFredag var Roskildes borgmester, Joy Mogensen (S), til møde i København med Astrid Krag og kunne efterfølgende i Roskilde Avis berolige sine bysbørn med, »at risikoen for, at atomaffaldet bliver liggende på Risø, nu er mindre«.

Alle Roskildes lokalpolitikere inklusive SF vil i de kommende måneder forståeligt nok forsøge at overgå hinanden i tilsvarende meldinger. Alt andet vil selvsagt være politisk selvmål.

På den baggrund vil en sundhedsminister valgt i Roskildekredsen selvsagt have ekstra svært ved at se helt uhildet på den sagligt mest forsvarlige løsning på affaldssagen – og navnlig hvis sagen skulle vise sig at ende med det såkaldte 0-alternativ, dvs. en fortsat mellemlagring af atomaffaldet på Risø, fordi der faktisk endnu ikke er fundet en forsvarlig og langsigtet løsning på slutdeponering af atomaffald.

Det har endnu ingen eksperter – heller ikke i de ’rigtige’ kernekraftlande – endnu været i stand til.

Derfor opererer nabolande som Sverige og Tyskland stadig alene med mellemlagring af deres atomaffald, samtidig med at de arbejder ihærdigt på at finde den optimale slutdepotløsning.

Tiden må være inde til, at sundhedsministeren fritages for denne sag. Kun dermed kan regeringen sikre sig mod mistanke om politisk opportunisme og inhabilitet.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden