Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Identifikation. »Det jødiske folk har netop fælles traditioner, fælles religion og endda et fælles religiøst sprog«, skriver formand for Det Mosaiske Troessamfund, Finn Schwarz.
Foto: JACOB EHRBAHN (arkiv)

Identifikation. »Det jødiske folk har netop fælles traditioner, fælles religion og endda et fælles religiøst sprog«, skriver formand for Det Mosaiske Troessamfund, Finn Schwarz.

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Naturligvis eksisterer der et jødisk folk

Koplev har som andre kritiske eksjøder travlt med at tage afstand fra sin baggrund.

Debatindlæg

Journalist Kjeld Koplev har gjort det igen!

I 2012 var han i agurketiden én af røsterne bag kritikken af jødisk omskærelse med sig selv som et tilsyneladende mutileret eksempel.

I 2013 fejrer han agurketiden med en artikel her i Politiken, der skal sætte spørgsmålstegn ved, om jøderne udgør et folk.

LÆS MERE (9. august)

Ligesom i 2012 dækker Koplevs artikel i 2013 sig ind bag ’videnskaben’, i dette tilfælde en israelsk historiker, Shlomo Sand – og når det er en israeler/jøde selv, der siger det – og han er historiker – må det jo være sandt (?).

Shlomo Sand er mildest talt kontroversiel og omdiskuteret. Sand giver bl.a. udtryk for, at der ikke findes antisemitisme i Vesten – så meget for diverse opgørelser over hatecrimes etc., der klart siger det modsatte!

Nå – med udgangspunkt i Sands fritflydende historiske univers, når Koplev til, at jøderne ikke udgør et folk, hvilket Koplev straks drager konsekvenser af i relation til Israel-Palæstina-konflikten.

Nu er der jo ikke nogen entydig definition på udtrykket ’et folk’, men man kan f.eks se på ILO’s definition, som lægger vægt på egne sædvaner eller traditioner eller eksistensen af særlige love eller forskrifter, og om gruppen selv identificerer sig som en gruppe/et folk. Disse kriterier taler alle for, at der eksisterer et jødisk folk.

Det jødiske folk har netop fælles traditioner, fælles religion og endda et fælles religiøst sprog (hebraisk). Hvad mere kan Koplev forlange?

Koplev indskriver sig i rækken af kritiske eksjøder, der har travlt med at tage afstand fra deres baggrund, måske for at føle sig styrket i valg og identitet

Også omverdenens identifikation spiller en væsentlig rolle.

Der er nok ingen tvivl om, at jøderne stuvet sammen i kreaturvogne på vej til Auschwitz eller de danske jøder, der sad i en kold robåd på vej til Sverige i oktober 1943 – måske sammen med den 4-årige Kjeld Koplev – ville have sat pris på, at Koplev-Sands univers var virkelighed, men det var det ikke – jøderne blev/bliver af alle betragtet som et folk, også de konverterede jøder.

Koplev er konverteret fra jødedommen til kristendommen.

Men i stedet for at Koplev følger 3. Mosebogs udtalelse – gentaget af Jesus – om, at du skal elske din næste som dig selv, så indskriver Koplev sig i rækken af kritiske eksjøder, der har travlt med at tage afstand fra deres baggrund, måske for at føle sig styrket i valg og identitet.

Næste år er der en ny agurketid, og Koplev kunne bruge agurkerne til at lave en af sine herlige agurkesalater – eller en saltagurk a la den, min jødiske far stadig laver.

Under alle omstændigheder er der åbent for alle i Det jødiske Hus og Synagogen – særligt i forbindelse med vores kulturfestival i juni måned – så kan man jo ved selvsyn se girafferne!

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce