Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

fremdriftsreform. Lige nu kan studievejlederne umuligt hjælpe de studerende til at lægge nye studieplaner, fordi rammerne ikke er givne.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Omstridt reform gør vejledere til vildledere

Implementering af fremdriftsreformen giver kaos på universiteterne

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I juli 2014 træder studiefremdriftsreformen i kraft, men den har allerede store konsekvenser for kvaliteten af den vejledning, vi kan tilbyde de studerende.

Vi har tillid til, at Københavns Universitet (KU) og de enkelte institutter vil gøre deres bedste for at gøre implementeringen af reformen så smertefri som muligt.

Formålet med dette brev er derfor ikke at rette kritikken mod vores arbejdsgivere, men derimod at gøre opmærksom på, at vores opgave som studievejledere er vanskelig at varetage under de nuværende omstændigheder.

Derfor har vi også følt os nødsaget til at kontakte vores fagforening, SUL.

Lige nu kan vi umuligt hjælpe de studerende til at lægge nye studieplaner

Som studievejledere er vi ansat til at vejlede studerende i studiemæssige forhold. Hver dag har vi kontakt til studerende enten personligt, per mail eller telefon.

Det er vores opgave at hjælpe studerende med at planlægge deres uddannelse, så det hele går op i en højere enhed, og den enkelte studerende kommer bedst muligt gennem studiet inden for de gældende rammer.

Dette arbejde kan vi på nuværende tidspunkt ikke varetage, da vi ikke kender de fremtidigt gældende rammer.

Årsagen er den hastige og fortsat usikre implementering af regeringens fremdriftsreform.

For tiden kan vi umuligt lægge studieplaner for studerende, selv om netop studieplanlægning udgør en stor del af vores arbejde.

Vi aner simpelthen ikke, hvordan de nye regler kommer til at fungere i praksis, og kender derfor ikke de studerendes rammer fra sommer 2014.

Det betyder, at vi allerede nu, hvor studerende kontakter os i forbindelse med undervisningstilmeldingen for foråret 2014, må være dem svar skyldig i forhold til, hvilke fag det bedst kan betale sig for dem at tage, hvis de vil stå godt, når de nye regler træder i kraft.

REKTOR BAKKER PROTESTER OP

Ikke nok med at vi ikke kan lægge fremadrettede studieplaner, så har den hastige implementering af reformen også store konsekvenser for den vejledning, vi allerede har udført.

Mange af de fremadrettede studieplaner, vi har lagt med de studerende, vil blive ugyldige under de nye regler.

Ud over at vi har spildt en masse timer, har vi også vejledt studerende uhensigtsmæssigt, fordi implementeringen af reformen har skullet foregå så hurtigt, at vi ikke har kunnet få noget konkret at vide – og dette er stadig tilfældet.

FRUSTREREDE STUDERENDE

Vi frygter konsekvenserne for det store antal studerende, der i god tro har opsøgt studievejledningen for at planlægge deres studium, og som nu vil have en ugyldig studieplan udformet så sent som i torsdags hængende på køleskabet.

For nogle studerende vil det være muligt at lægge studieplanen om. Andre studerende vil opleve, at deres kommende studieliv efter studiefremdriftsreformen vil blive mere kompliceret, fordi de har lagt en studieplan i samarbejde med os.

Den uhensigtsmæssige vejledning stopper dog ikke her – på nuværende tidspunkt må vi besvare mange mail med:

»Det ved vi desværre ikke endnu«.

Der er ikke meget vejledning i et sådant svar. Vi synes, at dette er urimelige arbejdsforhold, og oplever, at vores funktion som en formidlende instans mellem universitet og studerende bliver vanskeliggjort.

Vi synes, at dette er urimelige arbejdsforhold, og oplever, at vores funktion som en formidlende instans mellem universitet og studerende bliver vanskeliggjort

Vi har ovenfor skitseret nogle af de problemer, der er forbundet med den hastige implementering af studiefremdriftsreformen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

KONCERNDIREKTØR

Med tanke på dette finder vi, at det som minimum vil være hensigtsmæssigt med en udsættelse af implementeringen eller en overgangsordning for studerende indskrevet før 1. juli 2014. Dette er i tråd med KU’s høringssvar fra 1. november 2013.

Vi vil så gerne udføre de opgaver, vi er ansat til, og det må være i alle parters interesse, at studievejledningerne arbejder inden for rammer, som sætter dem i stand til at praktisere en kyndig vejledning.

Lige nu kan vi umuligt hjælpe de studerende til at lægge nye studieplaner, fordi rammerne ikke er givne, og vi er her lige så spørgende som vores vejledningssøgende.

Herudover har den hastige reform-implementering i mange tilfælde gjort, at en ellers regelret vejledning fra vores side aktuelt er omgjort til vildledning.

Disse konsekvenser kan ikke være i nogens interesse – heller ikke regeringens.

Indlægget er skrevet af Studievejledningerne ved Antropologi, Sociologi, Økonomi, Psykologi, Afrikastudier, Teologi og samtlige studievejledninger på Humaniora: ToRS, SAXO, MEF, IKK, ENGEROM, INSS.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden