Presset. Med tiltagende krav om praktikophold, udlandsophold og studiejob kan det knibe med tiden til at nå pensum i de klassiske fag.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Presset. Med tiltagende krav om praktikophold, udlandsophold og studiejob kan det knibe med tiden til at nå pensum i de klassiske fag.

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Fremdriftsreform har kraftig slagside

Hvis studerende er presset til at gå til eksamen, kan det give dårlige resultater.

Debatindlæg

Med den nye ’studiefremdriftsreform’ tvinges de studerende nu til eksamen.

Men med tiltagende krav om praktikophold, udlandsophold og studiejob kan det knibe med tiden til at nå pensum i de klassiske fag, og dermed har en del studerende brug for ekstra tid til studierne.

Når kun en sygemelding kan accepteres som frameldingsgrund til eksamen, risikerer vi at se mange syge studerende.

Universiteterne tvinges til at melde studerende til eksamen – også dem, der ikke er klar, og dermed øges risikoen for at dumpe og dermed vil reformen i sidste ende resultere i større frafald.

Reeksamener fører desuden til spildte ressourcer og bureaukrati på universiteterne. Ressourcer der i stedet burde bruges på mere kvalitet i undervisningen.

Samtidig medfører studiefremdriftsreformen, at mulighederne for at studere på deltid ikke længere er til stede, og ’ubegrundet’ orlov begrænses, fordi det er studieforlængende at tage orlov.

Således overser regeringen, at det rent faktisk kan være en nødvendighed for nogle studerende at tage en pause i studierne, f.eks. i forbindelse med udlandsophold, studiejob eller andre aktiviteter, som øger chancerne for beskæftigelse efter endt studie.

Eller ganske enkelt, fordi en pause kan være nødvendig, hvis man ikke skal knække nakken på studierne, og dermed en forudsætning for at gennemføre studiet i sidste ende.

Vi foreslår en længere indfasning af reformen, så reformen f.eks. kun gælder for nye studerende

Hvis de studerende presses til at gå til eksamen, risikerer vi også en generation af studerende med middelmådige eksamensresultater.

Og med begrænset mulighed for at studere på deltid og tage orlov forudser vi, at en stor gruppe studerende presses ud af studiet.

Derfor frygter vi, at reformen i virkeligheden kommer til at koste samfundet dyrt, fordi alt for mange studerende vil knække nakken og ende uden en kandidatgrad.

Vi foreslår en længere indfasning af reformen, så reformen f.eks. kun gælder for nye studerende.

Således kan universiteterne gradvis implementere reformen og klæde de studerende på til en ny virkelighed.

Regeringen bør samtidig rense reformen for de værste tidsler allerede nu, så det undgås, at administrationerne drukner i dispensationsansøgninger, sygemeldinger og reeksamener.

En alt for hurtig indfasning risikerer nemlig at spænde ben for regeringens egne målsætninger om mere kvalitet i uddannelserne, og om at flere skal tage en videregående uddannelse, fordi studiefremdriftsreform direkte modarbejder regeringens egne intentioner.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce