Afhopperen. I dag gemmer Edward Snowden sig i Putins Rusland. Spørgsmålet er, om den 30-årige tidligere kontraktansatte i overvågningsvæsenet NSA bør kaldes en helt i nobelprisklassen eller snarere en selvcentreret skurk og sikkerhedsrisiko?
Foto: AP

Afhopperen. I dag gemmer Edward Snowden sig i Putins Rusland. Spørgsmålet er, om den 30-årige tidligere kontraktansatte i overvågningsvæsenet NSA bør kaldes en helt i nobelprisklassen eller snarere en selvcentreret skurk og sikkerhedsrisiko?

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Edward Snowdens afsløringer er en gave til al-Qaeda

It-ekspertens læk har påvirket de vestlige efterretningstjenesters muligheder

Debatindlæg

Den såkaldte whistleblower Edward Snowdens afsløringer af NSA’s overvågning er en bemærkelsesværdig beretning.

Den viser, hvordan alvorlige kriminelle handlinger – iscenesat som ’Davids kamp mod Goliat’ – kan overbevise store dele af den globale offentlighed: Her har vi en beundringsværdig helt, der bør få tildelt Nobels Fredspris, og som Europaparlamentet nu har indbudt til at tale til de folkevalgte politikere via videolink.

Men er Snowden en ’Sankt Edward’, når det kommer til stykket?

En anden analyse fortæller historien om en dårligt vejledt og egocentreret skurk, der har udrettet ubodelig skade for USA’s og din og min sikkerhed.

Der skal ikke en teaterkikkert til for at se, at lækagerne har skadet det vigtige efterretningsarbejde, som National Security Agency (NSA) sammen med for eksempel Forsvarets Efterretningstjeneste udfører for at forhindre terror mod Danmark.

Edward Snowdens afsløringer er en gave til al-Qaeda. Terroristerne har klappet i deres hænder over denne foræring, der har givet dem en række taktiske fordele i kampen mod os, de vantro.

Hvis terrorgrupperne tidligere havde haft en sådan indsigt i NSA’s arbejdsmetoder, havde sikkerhedstjenesten næppe kunnet afværge 10 terroranslag og opsporet 50 terrorplaner, som tilfældet skal have været ifølge de officielle amerikanske oplysninger.

Efter alt det foreliggende er der blandt disse mindst to danske terrorsager: Glasvej- og Headley-sagen.

Terrorsagen i 2007 fra Glasvej begyndte, da PET fik en fidus fra en amerikansk efterretningstjeneste om, at en af de dømte var på vej hjem fra et ophold i en al-Qaeda-træningslejr i Pakistan.

De dømte nåede langt i fremstillingen af sprængstoffet TATP, også kaldet ’Fandens mor’, før de blev anholdt. Det må være oplysninger fra NSA via CIA, der gjorde PET opmærksom på personerne, som blev betegnet som »militante islamister med direkte forbindelse til ledende al-Qaeda-medlemmer«.

Headley-sagen drejede sig om forberedelserne af et blodigt angreb rettet mod JP/Politikens Hus.

Her begyndte det ifølge FBI med et telefonnummer fra en fremmed efterretningstjeneste, og hvor netop NSA’s kompetencer kom til at spille en rolle i opklaringen.

I en offentlig høring i Det Britiske Parlament har chefen for den engelske sikkerhedstjeneste MI5, Andrew Parker, sagt, at afsløringerne har skadet indsatsen mod terroren.

Han blev støttet af udenrigsefterretningstjenestens chef, John Sawyers, der fortalte, at tjenesten kendt som MI6 havde konkrete oplysninger om, at terrorgrupper lægger nye strategier og taler om at skifte kommunikationsnetværk.

Edward Snowdens valg af flugtrute til Kina og Rusland har medvirket til at flytte fokus fra disse landes aggressive efterretningstjenester, der om nogen gennem deres massive brug af den elektroniske indhentning har været og er til stor skade for den vestlige verdens politiske, økonomiske og forskningsmæssige positioner.

Disse modstandere gnider sig også i hænderne over Snowdens afsløringer. Stormagterne kan nu pege fingre ad USA, mens deres egne og for os mere skadelige aktiviteter og alvorlige krænkelser af menneskerettighederne ligger i læ af NSA’s påståede uhyrligheder.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En jackpot, hvor kinesiske og russiske spioner yderligere fik muligheden for at ’pumpe’ Snowden om dennes viden om NSA- og CIA-arbejdsmetoder.

Noget for noget. Faktum er, at Edward Snowden frit kunne rejse fra Hongkong og fik asyl i Rusland.

Det er også værd at se på Edward Snowdens påståede idealistiske handlinger. Enhver, der bliver ansat til at arbejde med klassificerede informationer, forpligter sig skriftligt til tavshedspligt og kender straffen for at overtræde denne. Men han blæste på tilliden, der nu engang er tildelt én, når man er betroet varetagelsen af hemmelige oplysninger som et værn for statens sikkerhed. Objektivt kan der ikke herske tvivl om Snowdens kriminelle forsæt.

Samtidig er det højst diskutabelt, om hans gerninger er sket »i en højere sags tjeneste«. Er der virkelig tale om patrioten, der ville gavne NSA, ved at offentligheden fik mulighed for at øve indflydelse på sikkerhedstjenestens aktiviteter? Normalt plejer patrioter ikke at flygte, men står til ansvar for deres gerninger.

Edward Snowden kunne uden lovbrud og med æren i behold have nået sit mål ved at rette henvendelse til Kongressen. USA har faktisk en lang historisk tradition for, at de folkevalgte beskytter føderale whistleblowere mod repressalier.

Man må stadig knibe sig i armen over, hvordan sikkerhedssystemerne i NSA, denne hermetisk lukkede tjeneste, har kunnet være så ringe.

Opfattelsen ændrede sig og blev mere begribelig, da Reuters fortalte, at Snowdens adgang til dokumenterne skyldes et svigagtigt misbrug af 20 til 25 af sine kolleger. Han gjorde sine arbejdskammerater til intetanende medskyldige og fortalte dem, at han havde brug for deres password for at hjælpe ham med at gøre sit job som systemadministrator. De fleste af disse kolleger er nu fyret.

Desværre har det ikke været muligt at analysere finansieringen af og det økonomiske afkast i Edward Snowdens afsløringer. Men det vil nok være naivt at forestille sig, at hans eksklusive informationer er stillet gratis til rådighed for så betydningsfulde mediehuse som The Guardian og Der Spiegel.

LÆS KRONIK

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et er dog sikkert: Edward Snowdens spindoktor, journalisten Glenn Greenwald, må have scoret kassen og sikret sin fremtid. Stifteren af eBay, Pierre Omidyar, har som en konsekvens af sagen skudt 250 millioner dollar ind i et nyt medieforetagende med Greenwald i spidsen.

Det er lige så svært at komme uden om, at vi har været afhængige af amerikanske efterretninger for beskytte den nationale sikkerhed og vore udsendte unge i krigs- og kriseområderne.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce