Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

familie. Politikerne glemmer, at det er en vigtig del af livet at stifte familie og få børn. Tegning: Mette Dreyer

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Vi stresser familier til at droppe at få børn

Unge stressede familier har ikke tid til at få de børn, som er forudsætningen for, at vores samfund kan overleve.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi bliver nødt til at ændre vores syn på det at få børn, hvis vi skal forhindre, at så mange er ufrivilligt barnløse eller får færre børn, end de ønsker sig. Lige nu har politikerne kun fokus på, at unge skal uddanne sig, så de kan komme ud på arbejdsmarkedet for at betale skat. Politikerne glemmer bare, at samfundet kun overlever, hvis vi også får nogle børn. Hvis de nye generationer først stifter familie efter mange år på arbejdsmarkedet, kan det meget vel være for sent at få de børn, man ønsker sig«.

Sådan siger forsker i folkesundhedsvidenskab Lone Schmidt.

Skal folk presses til at få flere børn?

»Nej, selvfølgelig ikke. Men undersøgelser viser, at danskerne gerne vil have flere børn, end de får i dag. Det er vigtigt, at vi udvikler samfundet, så det bliver lettere at kombinere familie- og arbejdsliv. Det er jo helt hul i hovedet, at folk ikke har mulighed for at få de børn, de gerne vil have, i en situation hvor samfundet virkelig har brug for, at vi får flere børn«.

Men er politikernes pres på de unge hele forklaringen på, at der ikke fødes nok børn i dag?

»Nej, den største forklaring på de aktuelt lave fødselstal er 1980’ernes små årgange, og det kan vi selvfølgelig ikke gøre noget ved. Men vi kan indrette samfundet, så det er endnu mere familievenligt. Politikerne glemmer bare, at det er en vigtig del af livet at stifte familie og få børn. Det prioriteres ikke nok, at der skal være endnu bedre muligheder for at have børn og arbejde og få børn, mens man er under uddannelse«.

Mener du, at politikerne ikke prioriterer børnefamilier?

»Der skal i hvert fald være meget mere anerkendelse af, at vi både bidrager som mennesker i et samfund ved at gå på arbejde, og når vi får børn«.

Er det politikernes ansvar, at vi ikke får børn nok?

»Der er ikke nok fokus på den vigtige samfundsopgave, det er at kombinere arbejde og familie. Det er, som om det at få familie er noget, der sker udenfor i et eller andet parallelspor, mens de politiske diskussioner drejer sig om uddannelse og arbejde. Prioritering af familiedannelse mangler på den politiske dagsorden. Danmark har ikke kun brug for, at unge uddanner sig og arbejder. Vi har også brug for familiefædre og -mødre, tak!«.

Er det ikke primært eliten, som stifter familie sent?

»Nej, det er en tendens, som gælder hele samfundet. Lige nu fører FOA tre sager om studerende, som er blevet gravide under deres elevtid. De unge kvinders elevtid bliver ikke sat på pause, mens de er på barsel. Juridisk har eleverne ikke ret til at få forlænget elevtiden på grund af barselsorlov. Så er det jo klart, at unge i dag ofte venter med at få børn, til de er færdige med deres uddannelse«.

Men er Danmark ikke et foregangsland, når det gælder balancen mellem familie- og arbejdsliv?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jo, det er vi. Men der er mange eksempler på, at vi stadig kan blive bedre. Jeg bliver helt klam, når Region Hovedstaden melder ud, at de fra 2014 kun vil have fuldtidsstillinger i hele hospitalsvæsnet. Tænk, at man fjerner muligheden for at arbejde deltid, når vi ved, at rigtig mange ønsker at arbejde mindre, mens de har små børn. Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvad pointen er! Det er absolut nødvendigt med mulighed for deltidsjob. Når man fjerner den mulighed, bliver det mindre attraktivt at få børn. Det er helt absurd!«.

Danmark har ikke kun brug for, at unge uddanner sig og arbejder. Vi har også brug for familiefædre og -mødre, tak!

Danskerne arbejder i forvejen kun 33 timer om ugen – har de ikke masser af tid til deres børn?

»Hen over sommeren har vi hørt historier om de dovne danskere, som kun arbejder 33 timer om ugen, og at det ikke er nok i forhold til andre lande. Men når der er to personer, som arbejder i hver familie, er familien jo samlet 66 timer på arbejdsmarkedet om ugen. Når mænd i mange andre lande får deres koner til at passe børnene, så tror da pokker, at de kan arbejde mere end 33 timer om ugen«.

Hvilke tiltag vil du foreslå?

»Vi bliver nødt til at kigge på vores arbejdsliv i et større perspektiv. Jeg synes, at man skal indføre en ’tidsbank’, så vi har mulighed for at arbejde mindre, når børnene er små, og mere, når de er større. Vi kunne sagtens have en arbejdsmarkedspolitik og et uddannelsessystem, som gjorde det nemmere at have børn samtidig. Det er helt afgørende for velfærdssamfundet, at familieliv kommer på den politiske dagsorden«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden