Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: VILLUMSEN JØRN/Politiken-Tegning
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Stressede mænd taber på vore dages slagmark

Vi mænd gør klogt i at stressnavigere os ud af det daglige pres.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ingen mennesker er skabt til de forstyrrelser og overbelastninger, som den moderne livsstil byder på.

For meget, for ofte og forkert aktiveres vores stressrespons, som primært er beregnet til at omdirigere fysiske og mentale superkræfter ved akutte kriser.

Indbildte og reelle såkaldt psykosociale stressorer, et hav af bekymringer og ærgrelser og sociale konflikter udgør moderne ’trusler’, som sætter alarmen i gang. Ved utidigt ’at tænde og slukke for lyset’ får vi beskadiget vores nerve- og hormonsystemer, som er dybt afgørende for vort fysiske og mentale helbred.

Den giftige stressepidemi rammer i hundredtusindvis, koster milliarder i sygefravær og nedsat præstationsevne, og de både menneskelige og samfundsøkonomiske omkostninger ved de stressrelaterede følgesygdomme er ufattelige. Vi rammes blandt andet på immunforsvar, stofskifte, potens, hjerte-kar-sygdomme, angst, depression og diverse psykiske lidelser.

Mænd har en række særlige udfordringer i forbindelse med den moderne stressepidemi, som vi gør klogt i at tage særskilt alvorligt. Vores kamp-flugt-respons er kraftigere, og vi er mere disponerede for aggression under pres end kvinder.

I millioner af år tjente de mandlige anlæg for kamp og flugt os glimrende. Særligt i kombination med den mandlige selvopofrelse, som både er biologisk og kulturelt bestemt.

Livmoderen var og er mere dyrebar end sædcellen, og artens overlevelse var sikret bedst gennem modige og beskyttende krigere og jægere, som til gengæld var værdsatte og værdifulde, hvilket den mandlige selvfølelse har særligt brug for. Stressresponsen var menneskets bedste ven.

Livsvilkårene har på blot 150 år og især de sidste 50 år ændret sig drastisk fra den måde, vi har levet på og adfærdsbiologisk tilpasset os i 99 pct. af menneskehedens historie. Mænd er i kraft af politi og velfærdsstat umiddelbart blevet overflødiggjort i forhold til den traditionelle og identitetsbærende rolle som forsvarere og forsørgere. Kvinderne tjener deres egne penge og kan som enlige mødre med staten i ryggen forsørge børnene.

Den hos kvinden mere udprægede stressrespons er beroligende og modvirker skadeseffekten fra kamphormonerne og er desuden kommunikativt overlegen og mæglende, hvilket øger afkommets overlevelse.

Når mænd i kombination med den generelle overbelastning oplever de moderne ’trusler’, falder det dem mere naturligt at aktivere den kamp-flugt-reaktion, som indtil for ganske nylig har tjent os godt under pres

Det er bare sjældent, at en aggressiv adfærd hjælper på de problemer, vi står med i dag. Tværtimod bliver vi som mænd hurtigt afvist som karakterafvigere, når vi hidser os uhensigtsmæssigt op, og der er meget lidt forståelse for, at vi ofte udsættes for et pres, som vi overhovedet ikke er skabt til.

Vores flugtreaktion er også tit uheldig og strækker sig fra den akavede tilbagetrækning ved skænderier i hjemmet over den meget udbredte flugt i alkohol, stoffer eller trøstespisning til sygdomsfornægtelse, hvor mænd generelt går alt for længe med f.eks. en ubehandlet giftig stressoverbelastning. .

Ironisk nok fører den sunde trang til at vise mandigt mod og udholdenhed her til en meget dum flugt fra at finde en løsning på situationen. Fire gange så mange mænd begår selvmord, seks gange så mange efter skilsmisse. Mænd fører i alle dødelighedsstatistikker, heraf mange direkte stressrelaterede.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Desværre er det ikke bare svage tabermænd, der går ned med stress. Det sker selv for de mest intelligente, populære, bedst uddannede og lønnede

Den moderne stressepidemi er et symptom på en grundlæggende overbelastende livsstil, som knækker selv de stærkeste.

På vej mod bunden er hukommelse, koncentration, dømmekraft og præstationsevne svækket. Irritabilitet, udtrætning, følgesygdomme, aggression, vold, alkoholisme, depression, hjemløshed, mord og selvmord følger af denne ’metaltræthed’. .

Der er mange mænd på samfundets bund, som tilsyneladende er faldet pludseligt fra en høj position, og der findes tragiske historier om den gode, hjælpsomme, men stress-ødelagte mand, som det slår klik for, og som direkte eller indirekte skader den elskede familie, han er skabt til at forsvare.

Vi er ganske vist født til større intern konkurrence, men alle mand taber, hvis vi berøringsangste overlader til kvinderne at vise solidaritet med kønnets trængsler. At tage vare på eget mentalt helbred er den enkeltes ansvar, men systemfejlen udbedres ikke ved enkeltmandspræstationer. Der skal samarbejde til.

Vores mandlige stressrespons går ingen steder lige foreløbig, og vi gør klogt i igen at gøre den til vores bedste ven. For fjolset er kniven farlig, men i den kyndiges hænder et vidunderredskab.

Vores stressrespons er superkniven, som den moderne mand ukontrolleret stikker i hovedet på sig selv og omgivelserne. Det er sågar et uhyre avanceret våbensystem, som rigtigt anvendt i en akut krise giver fysiske og mentale superkræfter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I de rette mængder giver stresshormonerne os tilmed den stimulans og det stressflow, som lader os præstere optimalt i timelang fordybelse.

Med den rige stressvidenskab tilgængelig kan vi regulere og stressnavigere os ud af trængslerne og samtidig skabe stressoptimale rum omkring os med minimal giftig og maksimal sund stress. Men det kræver, at vi prioriterer det.

Vi mænd skal tilpasse os den moderne slagmark, hvor vi atter bliver værdifulde, kloge og modige beskyttere og lægger identitetsgrundstenen til fremtidens heroiske mandighed.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden