Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Jørn Villumsen

Tegning: Jørn Villumsen

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Praktiserende læger risikerer bødestraf

Lægers tavshedspligt er inddraget med en ny bekendtgørelse.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En ny bekendtgørelse vil ødelægge den fremragende danske praksislæge-ordning, der tilbyder borgerne en tryg kontakt til egen læge, som over tid oparbejder et unikt kendskab til patientens historie og sundhedstilstand.

Bekendtgørelsen stiller under bødestraf to helt ufleksible krav til praksislægerne.

1. Lægen skal i hver konsultation tildele patienten diagnoser på f.eks. diabetes eller depression efter en skabelon udvalgt af et nationalt råd.

2. Patientens oplysninger om f.eks. depression skal derpå sendes personhenførbart til Sundhed.dk, Statens Serum Institut og regionerne. Men hvis patienten ikke ønsker at dele sine følsomme data med potentielt 100.000 ansatte i sundhedssektoren, kan lægen idømmes bødestraf for manglende diagnosekodning og it-rapportering af patientdata!

To helt centrale principper for kontakten mellem læge og patient sættes dermed ud af kraft: lægens tavshedspligt og patientens ret til frit samtykke til videregivelse af fortrolige oplysninger.

Men hvis patienten ikke mere kan tale fortroligt med sin læge og fratages retten til at bestemme over sit privatliv, vil patienten så holde intime og stigmatiserende helbredsoplysninger for sig selv? Eller vil lægens rapportering af patientens data blive værdiløs i forskningsøjemed, fordi tavshedspligten byder ham at rapportere en ’surrogatdiagnose?’

Truslen om bødestraf for at undlade at give skabelondiagnoser og indsende patientens følsomme data skaber en uløselig konflikt for lægen.

Men er bødestraf for i en konkret læge-patient-situation at vurdere, at patienten fejler noget andet, end det nationale råd som standard anbefaler, ikke ulovlig indgriben i selve lægens ret til at udøve sin profession?

Bekendtgørelsen kræver, at »de data, der tilvejebringes ved kodning og datafangst, skal stilles elektronisk til rådighed for regionerne til brug for planlægning, kvalitetssikring og kontrol af udbetalte tilskud og honorarer«.

Det er unægtelig en tynd bevæggrund for at foretage så radikale indgreb i de praktiserende lægers arbejdsforhold og i patienternes råderet over egne helbredsdata. Regeringens egentlige bevæggrund er imidlertid blevet afsløret i talrige avisartikler om Statens Serum Instituts salg af hundrede tusinder af danskeres data til danske og internationale medicinalfirmaer.

Regeringen har nemlig besluttet at skabe vækst i Danmark ved uden samtykke at sælge danskernes data til internationale og danske medicinalfirmaer.

Hvis truslen om bødestraf til de praktiserende læger fastholdes, vil almen praksis blive forvandlet til en veritabel diagnose- og dataproduktionsmaskine.

Det vil sætte mange flere patienter i medicinsk behandling og maksimere medicinalindustriens profit. Men patienterne bliver sorteper.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden