Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
tegning: Per Marquard Otzen

tegning: Per Marquard Otzen

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Skal forældre være gratis arbejdskraft?

Hedensted vil bruge forældre som arbejdskraft i institutionerne for at kunne udvide åbningstiderne.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klokken er 19.30, og Inges bil er gået i stykker. Hun kører den hen på værkstedet, der har åbent helt frem til kl. 22. Jørgen er på stedet og tager imod Inges bil, som han reparerer.

Jørgen er ikke mekaniker; han arbejder som frisør, men hjælper frivilligt til på bilværkstedet, så der kan være længe åbent. Jørgen kan godt finde ud af at rode lidt med en motor og få den til at virke. Indehaveren af værkstedet vil nemlig ikke betale for, at uddannede fagfolk kan være på værkstedet i hele åbningstiden, så derfor er Jørgen der i stedet for en mekaniker.

Inges bil bliver fikset, i hvert fald for en tid, og hun betaler fuld pris for reparationen, selvom Jørgen hverken er helt eller halvt mekaniker.

Virker situationen lidt absurd? Ja, det må de fleste vel mene.

Det er da ikke rimeligt, at Inge skal betale fuld pris for at få repareret bilen af en frisør? Man må vel formode, at det er en mekaniker, der udfører den slags arbejde? Og er det rimeligt, at ejeren af værkstedet ansætter en uuddannet person til at udføre kerneydelsen i sin virksomhed? Og hvad tænker den ansatte mekaniker om, at Jørgen udfører hans arbejde, færdes på hans arbejdsplads og låner hans værktøj, fordi chefen vil have længe åbent på sit værksted?

Scenariet bliver meget snart aktuelt i Hedensted Kommune. Ikke i byens bilværksteder, men derimod i kommunens daginstitutioner. Hedensted vil nemlig bruge forældre som arbejdskraft i institutionerne. På den måde kan kommunen udvide åbningstiderne uden at skulle betale pædagogerne for at være på vagt.

Hedensted Kommunes planer om forældrearbejdskraft i daginstitutionerne medfører en række spørgsmål:

Hvordan vil man med rimelighed kunne hævde, at daginstitutionerne fremover er et pædagogisk tilbud til alle børn i hele åbningstiden, når man vælger at bruge Lise, der er kontordame, og Peter, der er smed, til at være sammen med børnene i åbningstiden?

Hvilke forudsætninger har Lise og Peter – med al respekt – for at bringe børnene i pædagogisk udviklende sammenhænge?

De allerfleste forældre forventer vel, at deres børn er sammen med uddannede medarbejdere i den tid, de tilbringer i institutionen? Det er jo det, de betaler en rimelig dyr daginstitutionspris for.

Og hvad tænker pædagogerne om, at Kontor-Lise og Peter Smed nu skal udføre deres arbejde?

Det kan jeg godt svare på, for jeg er selv pædagog. Vi er dybt forundrede og målløse.

Når man vælger at ansætte forældre på vores arbejdspladser, underminerer man det pædagogiske arbejde. For pædagogisk arbejde foregår på alle tidspunkter af dagen.¨

Når pædagogen afleverer et barn sidst på eftermiddagen, får forældrene en beskrivelse af barnets dag, humør, og hvilke udfordringer der må have været i løbet af dagen.

Ofte kan det være oplysninger om barnets trivsel og udvikling, som ingen andre end pædagogen skal videreformidle af respekt for barnet.

Skal det nu være Kontor-Lise og Peter Smed, der skal videreformidle sådanne følsomme oplysninger om børnene, og har man overvejet, hvordan det harmonerer med pædagogernes tavshedspligt?

Ligesom mekanikeren på værkstedet ikke bryder sig om, at Frisør-Jørgen udfører hans arbejde gratis, vil pædagogerne heller ikke acceptere, at forældre nu skal til at udføre pædagogisk arbejde.

Pædagogisk arbejde skal udføres af pædagoger, ligesom en frisør klipper hår, og en mekaniker reparerer biler!

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden