Foto: YTOURNEL PHILIP/Politiken-Tegning
Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Registeringen af fødsler og dødsfald bør da ikke foregå i folkekirken

Vores gamle kirkelige traditioner er i strid med moderne samfundsnormer anno 2014.

Debatindlæg

I dagens Danmark er det stadigvæk folkekirken, som skal varetage opgaven omkring registreringen af fødsler og dødsfald i Danmark. Det er det, uanset om man har en helt anden religiøs overbevisning end den evangelisk-lutherske kristne tro.

Derudover skal folkekirken samtidig behandle anmodninger om bisættelser ved borgerlige begravelser, hvor der altså er tale om borgere, som ikke har nogen form for tilknytning til den evangelisk-lutherske kirke.

En smule paradoksalt, når man tænker på den såkaldte religionsfrihed, som vi har i Danmark, samt det fortsat faldende medlemstal i den danske folkekirke.

I Norge og Sverige bliver administrative registreringsopgaver omkring fødsler og død varetaget af en civil myndighed. I Holland har disse administrative opgaver skullet varetages af en civil myndighed i over 200 år.

Men i Danmark skal man trækkes igennem den danske folkekirke for at få klaret disse administrative registreringsopgaver, og det selv om man har en anden religiøs overbevisning end den evangelisk-luthersk kristne, som folkekirken er underlagt.

I år 2012 var der 21.118, som meldte sig ud af den danske folkekirke, procentandelen af udmeldelser af folkekirken faldt dog med 42 procent i år 2013, hvor blot 12.212 meldte sig ud. Om ikke andet, så falder medlemstallet i folkekirken fortsat.

Derfor fristes man til at spørge, hvorfor det fortsat er den danske folkekirke, der skal varetage denne opgave, når vi i Danmark, i fortsat stigende grad, ser en spredning i borgernes religiøse overbevisning.

Det er ældgamle værdier i og omkring folkekirken, som trænger til at blive reformeret.

I vores moderne samfund med religionsfrihed er det et underligt signal at sende befolkningen, at én trosretning alene skal administrere og varetage registreringen af fødsler og død for en hel nation. En nation, hvor 4,2 procent af befolkningen er muslimer (anno 2012).

Hvis der er religionsfrihed i Danmark, bør det da også være sådan, at man skal gå til en civil myndighed for at få varetaget disse registreringer, som ikke er underlagt en religion, frem for at gå til folkekirken.

Når det er folkekirken, der varetager disse administrative opgaver, så er det vel et signal om, at man ønsker en segregering af befolkningen, hvor medlemmer af den evangelisk-lutherske kirke, så at sige, bliver begunstiget i forhold til den øvrige befolkning, som skal indlejre sig under disse omstændigheder.

Går man længere ned ad samme vej, så virker det endvidere besynderligt, at det fortsat er skatter, der skal finansiere lige netop folkekirken, mens alle andre religiøse instanser står udenfor.

Bør man ikke her kigge på en fordeling til de diverse instanser målt på medlemstal, og så foretage en ændring af navnet kirkeskat, så det i stedet for kirkeskat hedder religionsskat. På den måde klinger det mere neutralt, i forhold til hvilke religiøse overbevisninger skatten dækker over.

Det er ved at være tid til en reformering af vores gamle kirkelige traditioner, som er i strid med vores moderne samfundsnormer anno 2014.

En tid, hvor vi i Danmark har religionsfrihed, ytringsfrihed, frihed til at mene og sige, hvad man har lyst til, men ikke frihed til at få ordnet disse administrative opgaver på neutral grund, så at sige.

Hvis nu en civil myndighed påtog sig ansvaret for disse registreringer, så kunne vi alle starte fra status quo. Fødsels- og dødsfaldsregistreringen bør overføres fra kirkeregi til kommunalt regi.

Således kan vi tage endnu et skidt hen imod, at sekulariseringsprocessen, som vi har set i Danmark siden reformationen, føres mod sit endelige.

Hvor går grænsen? Kan det virkelig passe, at det i det enogtyvende århundrede stadigvæk er den danske folkekirke, der skal stå for navne- og dødsfaldsregistrering af befolkningen.

En befolkning, hvor flere og flere har andre religiøse tilknytningsforhold end til den danske evangelisk-lutherske folkekirke.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden