Tegning: Jørn Villumsen (Arkiv)

Tegning: Jørn Villumsen (Arkiv)

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Danmark har også populistiske 'græske' og ansvarlige 'tyske' partier

Balancen mellem de to typer partier kan vise sig langt vigtigere end opdelingen mellem rød og blå blok.

Debatindlæg

Sædvanligvis opdeles danske politiske partier efter, om de tilhører rød eller blå blok.

Der er imidlertid en anden opdeling, som går på tværs heraf. Vi kan forsigtigt kalde det en kategorisering i populistiske og kortsigtede partier på den ene side og langsigtede partier på den anden. Man kunne også tale om potentielle regeringsbærende og økonomiske ansvarlige partier over for deres modsætning.

Linjen er klart antipopulistisk og lægger vægt på ekspertråd fra finansministerium og centralbank

De kortsigtede populistiske partier lover sædvanligvis en endeløs række af offentlige goder og er som regel meget lidt villige til at lave besparelser og nedskæringer. De sår tvivl om Finansministeriets beregninger af diverse effekter og holdbarhed, og de har en tyrkertro på, at udpumpning af offentlige midler hjælper.

LÆS OGSÅ

Nogle vil kalde disse partier keynesianske (selv om John Maynard Keynes nok vil have sig frabedt denne mærkning på grund af deres manglende villighed til at kradse penge ind). I den forbindelse gjorde den tyske økonom Walter Eucken tidligt opmærksom på risikoen for, at en keynesiansk økonomisk politik førte til permanent gældsætning.

'Græske' partier og 'tyske' partier

Partierne i denne kategori er Alternativet, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti (efter partiets udtræden af regeringen) og Dansk Folkeparti (i hvert fald på det seneste). I Sydeuropa vinder denne type partier kraftigt frem i disse år, og i Grækenland har de helt overtaget magten.

Over for de ’græske’ partier står de ’tyske’ partier. Det er Venstre, Socialdemokratiet (efter Anker Jørgensen), Radikale Venstre, Liberal Alliance og Konservative Folkeparti. De lægger vægten på stabilitet, forudsigelighed, at kassen stemmer, at der tænkes langsigtet (’2020’) og på helheden.

LÆS OGSÅ

Uden at partierne nødvendigvis selv er klar over det, minder disse partiers økonomiske politik om anbefalingerne i ordoliberalismen, som alle større tyske partier (det vil sige både CDU og SPD) støtter. Linjen er klart antipopulistisk og lægger vægt på ekspertråd fra finansministerium og centralbank.

Siden 1982 har skiftende danske regeringer bestået af ’tyske’ partier. Det har ikke været nogen garanti mod problemer med gældsætning og manglende konkurrenceevne, men det har været en sikring mod sydeuropæiske udskejelser. Det har også ført os gennem krisen uden de massegrave, som kendes i Sydeuropa.

Valgkampen går nu ind i slutfasen. Var det for meget forlangt, at medierne begyndte at interessere sig for den usynlige front mellem ’græske’ og ’tyske’ partier. Balancen mellem de to typer partier kan vise sig langt vigtigere end opdelingen mellem rød og blå blok.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce