Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Retsforbeholdet har snart ingen venner

Hvor langt tør DF gå i det europæiske samarbejde?

Debatindlæg

Vi kender alle udtrykket ’en ven i nøden’. Det er det mærkat, vi klistrer på dem, vi ved, står på mål for os, når andre vender ryggen til. Det er sådanne venner, vi har i en lang række lande i Europa.

Det ved et flertal i Folketinget, og nu er Dansk Folkeparti tilsyneladende også begyndt at overveje, om de vil være med i vennekredsen.

Lad os afskaffe retsforbeholdet, så vi kan fortsætte arbejdet med vores venner

I mandagens Politiken fremgik det, at Morten Messerschmidt nu vil være med til at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning, hvis vi kun går med i Europol.

Nu har vi ellers i månedsvis hørt fra DF, at Danmark skulle have en parallelaftale. Diskussionen bør nu handle om, hvad vi skal vælge til. For her er der stadig væsentlige meningsforskelle.

Det oplagte spørgsmål til Messerschmidt er: Hvis du alligevel er parat til at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning, hvorfor så ikke vælge de retsakter til, som er indiskutabelt gode for Danmark?

Hvorfor stoppe ved Europol, når vi kan være med i Eurojust, samarbejdet mellem de europæiske efterforskningsmyndigheder? Hvorfor ikke den europæiske efterforskningskendelse, som gør det meget lettere at lave efterforskninger på tværs af de europæiske grænser? Hvorfor ikke Det Europæiske Politiakademi, som udbyder uddannelse til og udveksling af politibetjente mellem de europæiske lande?

Kampen mod terrorisme, børneporno og indbrudsbander er en kamp, vi skal tage skulder ved skulder med vores venner. Uanset hvordan højrefløjens nationalkonservative eller venstrefløjens reaktionære ønsker det skal være, er kriminalitet i dag et grænseoverskridende fænomen.

Hvis der sidder en terrorist derude et sted og planlægger et angreb mod Danmark, er sandsynligheden for, at han sidder i Stockholm, lige så stor, som at han sidder på Vesterbro.

Vi så det i 2010, da svensk politi overvågede fire mænd, der planlagde et terrorangreb mod Jyllands-Posten. I sidste ende blev de fire mænd stoppet på grund af solidt politisamarbejde.

I december fik Europol sat en kæp i hjulet på en smuglerbande, der bragte narko fra Spanien og ind i Danmark.

I torsdags optrevlede Europol et gigantisk hackernetværk. Netværket havde infiltreret mere end 3 millioner computere for at stjæle bankinformationer.

De positive sager står i kø. Så lad os afskaffe retsforbeholdet, så vi kan fortsætte arbejdet med vores venner.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce