Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Nationalmuseet sender et skidt signal til slavernes efterkommere

Aflysning af særudstilling om Dansk Vestindien er dybt kritisabelt

Debatindlæg

Nationalmuseets hovedopgave er ifølge rammeaftalen mellem museet og Kulturministeriet bl.a. at formidle vores kulturhistorie og gøre den tilgængelig.

Det er derfor dybt kritisabelt, at museet nu har besluttet at aflyse en allerede planlagt særudstilling om Dansk Vestindien i forbindelse med jubilæet i 2017 for 100-året for salget af denne sidste danske tropekoloni. Der skal spares, javel, men det bør ikke være på dette vigtige område.

Det er beklageligt, fordi Danmarks 333 år som kolonimagt er en vigtig del af vores kulturhistorie. I forvejen er museet kun i stand til at udstille en meget beskeden del af de rige samlinger, der handler om netop Vestindien.

Beslutningen understreger behovet for at synliggøre vores ikke altid glorværdige fortid som koloniherre

Det er beklageligt, fordi skoleelever og andre gæster nu ikke får mulighed for opleve spændende sider af de mangeårige relationer mellem øernes befolkning og de tusindvis af danskere, der gennem 250 år opholdt sig på øerne som plantageejere, embedsmænd m.m. Og det er beklageligt, fordi det sender et signal til slavernes efterkommere på de tre øer om, at vi helst vil glemme denne del af vores historie.

Beslutningen understreger behovet for at synliggøre vores ikke altid glorværdige fortid som koloniherre f.eks. i form af et kolonihistorisk videns- og oplevelsescenter.

Desværre har Københavns Kommune afvist vores forslag om at placere et sådant center på Papirøen – en svømmehal og muligvis en udstilling af samtidskunst var åbenbart mere relevant. Men der er flere andre velegnede lokaliteter på Christianshavn, hvor mange bygninger og steder rummer en fortælling fra dengang, denne bydel var centrum for den danske kolonihandel. Så vi fortsætter vores kamp.

Det er glædeligt at høre, at kulturminister Bertel Haarder vil tage kontakt til Nationalmuseets ledelse for at få ændret beslutningen. For – som han siger – der skal gøres reklame, så alle i Danmark kender historien om det danske imperium. Vi vil derfor tage kontakt med ministeren og præsentere ham for vores projekt.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce