Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tabu. Specielt i juletiden bliver børn mindet om deres forældres misbrug. Tabuet skal brydes. Tegning: Jørn Villumsen

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Hjælp misbrugernes børn med at bryde det store tabu

Børn af alkoholikere bliver i disse dage mindet om alt det, der kunne have været godt og hyggeligt.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg husker, at jeg en julenat blev overfaldet, fordi jeg ville skrue ned for musikken«.

Sådan kan et juleminde også lyde. Det gør det for en af de unge, der har fået hjælp i Tuba. Julen er for hende forbundet med dårlige minder på grund af en opvækst i en familie, hvor misbruget fyldte mere end børnene.

Børnene lever med problemerne hver dag. De går ikke i stykker, fordi du stiller spørgsmål og måske er lidt usikker

Og hun er ikke den eneste. Fire ud af ti børn og unge af alkoholmisbrugere har det på samme måde. Julen er ikke rar for børn af misbrugere.

I Danmark ophøjes alkohol ofte til at være en del af vores kultur og godt socialt samvær. Men der er en hårfin grænse mellem nydelse og misbrug. Det er accepteret at drikke. Men det er enormt tabubelagt at tale om, at nogen drikker for meget. Der er ikke rigtig nogen, der tør sige højt, at andre drikker for meget. Vi blander os ikke. For hvor meget skal der i grunden til, før man kan sige, at det er for meget? Hvornår bliver forbruget af alkohol til et misbrug?

Enhver, der har prøvet at tale om alkohol- eller stofmisbrug, ved, hvor svært det er. Og for børn, der er vokset op med forældre, der har et misbrug, er tabuet endnu større og sårene dybere. Så når julepynten hænges op, rippes sår op i alt for mange børne- og ungdomshjerter.

I juletiden er forventningerne til hygge og nærvær skruet helt i vejret. Der er flere anledninger til at drikke helt legalt. Den cocktail er særligt sårbar for børn af misbrugere.

Julen minder dem om alt det, der kunne have været godt og hyggeligt. Alle ønskerne og drømmene om at være en normal familie bliver brutalt taget fra dem på grund af et misbrugsproblem, der ikke engang er deres eget, men forældrenes. Forældre, der bliver så fulde, at børnene må putte dem. Forældre, der tænker mere på, om der er nok Barolo, end på Sofie.

Hver tiende ung i Danmark er negativt belastet på grund af forældrenes alkoholproblemer. Det er næsten 125.000 unge. Og hver eneste en er én for mange.

I 2015 har TUBA indtil videre haft præcis 2.100 henvendelser – hele 18 pct. flere end i samme periode sidste år. Vi har talt med tusindvis af børn og unge om konsekvenserne af at vokse op i en familie med misbrugsproblemer. Og vi har lyttet til deres historier om utryghed, omsorgssvigt og om problemer med forældres misbrug.

De fortæller også om, hvor svært det er at få brudt det store tabu. Ikke desto mindre er det lige præcis det, børnene har brug for hjælp til. De har brug for nogen, der tør spørge, hvordan de har det. Nogen, der tør sige det højt, at det ikke er okay, at forældre prioriterer deres misbrug højere end børnene. Nogen, der er klar til at hjælpe børnene. Det kræver mod. Men det er muligt.

Vi står ved indgangen til et nyt behandlingstilbud til børn af misbrugere. Folketinget blev sidste år enige om, at der fra 2016 skal være et behandlingstilbud til børn af misbrugere. For der er brug for professionel hjælp til børn af misbrugere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I Tuba har vi p.t. 1.200 unge på venteliste til at få hjælp til at bearbejde de oplevelser, de har haft som børn, og deres psykiske problemer såsom lavt selvværd, spiseforstyrrelser, selvmordstanker, ptsd eller generelt dårlig trivsel. Men hvorfor vente med at gribe ind, til der er brug for langvarig terapi? Hvorfor ikke også gribe ind nu og hjælpe børnene med at bryde tabuet?

Børn har brug for en voksen, der tør tale med dem om smerten i deres liv. Det kan være et familiemedlem, en nabo, en lærer eller en fritidsleder.

Tal med børnene. Vis interesse uden at tro, at du skal løse alle problemer i denne ene samtale. Børnene ved godt, at løsningen ikke altid er så enkel. Hvis den var, så havde de allerede selv fundet den. Børnene lever med problemerne hver dag. De går ikke i stykker, fordi du stiller spørgsmål og måske er lidt usikker. Måske bliver de faktisk stærkere af det. Fordi de oplever, at der er en voksen, der gerne vil hjælpe dem.

Og husk, vi har alle sammen pligt til at underrette de sociale myndigheder, hvis eller når vi får kendskab til, at et barn eller en ung under 18 år lever under forhold, der bringer dets sundhed eller udvikling i fare.

Det kræver kun én enkelt voksen at ændre et barns liv. Du har et ansvar for dine egne børn. Men faktisk også for din nabos og dine børns klassekammeraters.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden