Tegning. Roald Als

Tegning. Roald Als

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Henrik Sass’ udmelding om flygtninge er helt sort

Henrik Sass Larsen udtalte forleden, at Socialdemokraterne vil gøre alt for at begrænse antallet af ikkevestlige flygtninge og indvandrere.

Debatindlæg

Henrik Sass Larsen (S) skriver i Politiken 19.12., at Socialdemokraterne ikke har den udlændingepolitik, de nu har, fordi de er hykleriske eller dovne. De har den, fordi de mener den. Sådan rigtig mener-mener den. Det finder jeg – som samarbejdspartner gennem nogle år i regering – troværdigt.

Henrik Sass mener selvfølgelig, hvad han siger og skriver. Og det samme gør en del socialdemokrater med ham, må man formode – ellers var det vel ikke blevet partiets linje. Eller hvad?

Men at Socialdemokraterne har som eksplicit mål at »gøre alt, hvad vi kan, for at begrænse antallet af ikkevestlige flygtninge og indvandrere«, fordi de »ikke vil ofre velfærdssamfundet i humanismens navn«, det er altså nyt.

Det kan ske, at nogle altid har ment det, men det var ikke den herskende linje under tidligere S-formænd. Ikke under Thorning. Ikke under Lykketoft. Ikke under Nyrup. Ikke under Anker.

Aldrig tidligere har jeg hørt, at ledende socialdemokrater har gjort humanisme til velfærdssamfundets modsætning. Men fint, socialdemokrater. Det er jeres linje nu.

Vi, der mener noget andet, befinder os så »på Olympen«, mener Sass. Sammen med Zeus og hans guder, må man gå ud fra. Og de var jo ikke så hellige, at det gjorde noget, så det er egentlig okay. Det er til gengæld ikke nyt – det har Sass altid ment. Og på den måde ved man, hvor man har ham.

Sådan vidste vi også, hvor vi havde hinanden de sidste 4 år i regering. Det kom der en balanceret og ordentlig udlændingepolitik ud af. Vi havde åbne øjne over for udfordringerne. Var skarpt orienteret mod ikke at begå fortidens fejl, uanset hvem der har begået dem. Fokus på krav og job fra første dag. Enighed om, at der skal fart på integrationen, og at nye værktøjer skal prøves af. Og vi indgik kompromiser og samarbejdede undervejs.

Der var enighed om, at humanisme ikke underminerer velfærd. Tværtimod. Humanisme handler om, at Danmark løfter sit internationale ansvar. Humanisme handler om at give flygtninge muligheder i vores samfund og forhindre deres fremtidige marginalisering. Humanisme handler om at løse udfordringer i fællesskab – også i Europa – i stedet for at vende vores naboer ryggen i en ørkesløs strammerkamp mod bunden. Humanisme er faktisk forudsætningen for fremtidens velfærd. Men den linje har Socialdemokratiet forladt.

Men kære socialdemokrater, kan vi leve af det? Bliver Danmark det dejlige land, vi gerne vil kende, og som I har været afgørende med til at bygge op gennem det sidste århundrede, hvis vi stiller det sådan op? At man enten er humanist, eller også arbejder man for velfærdssamfundets overlevelse?

Skal I ikke være med til at løse flygtningekrisen internationalt? Hvordan kan det være, at I placerer jer et helt andet sted end jeres socialdemokratiske kolleger i resten af Europa? Skal I ikke være med til at skabe reel tryghed – ikke bare i Danmark, men i hele Europa? Ved I ikke godt inderst inde, at puster vi til frygten, bliver den bare større?

Vi har brug for jer, humanistiske socialdemokrater! Vores velfærdssamfund har brug for, at I findes. For hvis Socialdemokraternes vision for Danmark i verden kan summes op til at »gøre alt, hvad vi kan, for at begrænse antallet af ikkevestlige flygtninge og indvandrere«, ser det bogstaveligt talt sort ud. Ikke bare for Sass, men for hele Socialdemokratiet.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce