Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Jørn Villumsen

Tegning: Jørn Villumsen

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Mette Frederiksen har vendt venstrefløjens synkende skude

Vi har da et arbejderparti for både brune og hvide danskere.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forfatter Merete Pryds Helle skrev i Politiken 23.1., at Socialdemokratiet anno 2016 ikke er et arbejderparti for ’brune’ danskere.

Jeg er brun, dansker og socialdemokrat. Derudover er jeg barn af afghanske forældre, som flygtede til Danmark og fik politisk asyl i 1991. Det meste af min barndom blev tilbragt i en ghetto, hvor de fleste enten var arbejdsløse eller havde ufaglærte servicejobs.

Socialdemokratiet skulle angiveligt svigte de ’brune’ arbejdere. De mennesker, der – med Meretes egne ord – tømmer hendes skraldespand, fragter hende rundt i hyrevogne og bygger hendes metro.

Jeg anerkender, at ’brune’ arbejdere i høj grad varetager flere af de erhverv, Merete fremhæver i sit indlæg.

Vi bør dog ikke romantisere ufaglærte servicejob, som primært varetages af ’brune’ arbejdere, men derimod gøre alt for at undgå et etnisk klassesamfund, hvor man på baggrund af medarbejderens hudfarve kan se, om vedkommende tømmer skraldespanden eller præsenterer årsregnskabet.

LÆS MERETE PRYDS INDLÆG

Det bør aldrig være hudfarve, der forener arbejdere eller andre mennesker, men i stedet faglighed og fælles interesser.

I stedet for at kæmpe for ’brune’ arbejderes forhold burde Socialdemokratiet og resten af venstrefløjen kæmpe for alle arbejderes forhold uanset hudfarve, og få de ’brune’ arbejdere, der endnu ikke er medlemmer af en fagforening, organiseret.

Merete og den øvre urbane middelklasse har med deres moralske overlegenhed skræmt ’hvide’ arbejdere væk fra venstrefløjen og været den største bidragyder til Dansk Folkepartis succes.

De råber højt op om, at den hårde tone i udlændingedebatten har slemme konsekvenser for indvandrere og flygtninge, mens de i samme vending beskriver den ’hvide’ arbejder som racist, kvindehader og homofob.

Den talende og skrivende klasse har det med at nævne ligegyldigheder, når de forsvarer det multikulturelle samfund. De reducerer kulturer til goder som udenlandske film, takeaway og billig tøjrens

Selvfølgelig er alle ’brune’ ikke arbejdsløse eller kriminelle. Men alt for mange er arbejdsløse og overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikker. Derudover er det i nogle indvandrergrupper ildeset, at kvinder arbejder.

Frigør indvandrerkvinderne, og få dem ud på arbejdsmarkedet i stedet for at finde på kreative forklaringer på, hvorfor det ikke er et problem, at de er hjemmegående.

Havde det drejet sig om tusindvis af danske kvinder i hvide indpakninger, hvis eneste formål i tilværelsen havde været at føde børn, lave mad og gøre rent, havde reaktionerne nok ikke været de samme.

Hvad der var helt fint for Betül, ville have været uacceptabelt for Bettina. Ikkevestlig indvandring koster ifølge Rockwool Fondens Forskningsenhed minimum 16,6 mia. kr. årligt. Det passer altså ikke, at ikkevestlig indvandring bidrager til økonomisk vækst.

Derudover er forskellene mellem ikkevestlige indvandreres og etniske danskeres beskæftigelsesgrad, lønindkomster og kriminalitetsrater alt for store. Det er ulighed, vi skal have udlignet for alles bedste.

Indvandrere og flygtninge bliver ikke mere arbejdsløse eller kriminelle, fordi vi i et blidt eller hårdt tonefald drøfter problemer relateret til indvandrere og flygtninge.

Når man undlader at tale om en gruppe arbejdsløse eller kriminelle, fordi de har brun hud, læner man sig tæt op ad racismens modbydelige menneskesyn. Derudover bliver vi blinde for, hvad problemerne skyldes.

Frigør indvandrerkvinderne, og få dem ud på arbejdsmarkedet i stedet for at finde på kreative forklaringer på, hvorfor det ikke er et problem, at de er hjemmegående

Socialdemokrater har altid kæmpet for arbejderes rettigheder og interesser. Men i takt med at velstandsniveauet blandt arbejderne steg, manglede man en ny gruppe, man kunne tage hånd om.

Indvandrere og flygtninge blev de nye, der skulle beskyttes, imens arbejderklassen blev mistænkeliggjort og anklaget for alverdens onder, fordi de udtrykte legitime bekymringer i forbindelse med indvandringen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den hårdtarbejdende ’hvide’ arbejder blev dæmoniseret, mens den familiesammenførte arbejdsløse indvandrer blev romantiseret. Arbejderen talte ikke pænt, havde dårlige kostvaner og kunne ikke begå sig i fine selskaber med pæne mennesker.

Sidstnævnte blev idylliseret på trods af dårlige sprogkundskaber, arbejdsløshed og værdier, der kolliderede med danske kerneværdier som ytringsfrihed, ligestilling og seksuel frihed.

Jeg har fjorten års erfaring fra socialt belastede folkeskoler og har oplevet fejlslagen integration: stærk social kontrol, systematisk vold i mange hjem samt piger og kvinder, der ikke har haft samme rettigheder som drenge og mænd.

Den talende og skrivende klasse har det med at nævne ligegyldigheder, når de forsvarer det multikulturelle samfund. De reducerer kulturer til goder som udenlandske film, takeaway og billig tøjrens.

De forarges over almindelige danskeres dårlige oplevelser med indvandringen og retter beskyldninger om fremmedhad og intolerance.

Socialdemokratiet har med Mette Frederiksen i spidsen vendt en synkende skude. Mit parti er ikke på afveje.

Kursen er sat, oprydningsarbejdet er i gang, og Socialdemokratiet har langt om længe anerkendt, at en stram udlændingepolitik er afgørende for vores velfærdsstat.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden