Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ungdommen. Tegning: Jørn Villumsen

Ungdommen. Tegning: Jørn Villumsen

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Giv os nu et moderne ungdomsoprør

De borgerliges fortælling om, at vores generation er blevet så privilegeret, at vi fortjener forringelser af vores levevilkår, er falsk.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

15,4 millioner unge i Europa er uden job eller uddannelse, boligpriserne i byerne er på himmelflugt, og aldrig før har så mange unge været ramt af ondt i sjælen. Ja, virkeligheden står i skærende kontrast til den fortælling, som de borgerlige politikere forsøger at skabe om, at min generation skulle udgøre en særlig form for privilegeret og forkælet gruppe unge.

Sandheden er, at chancerne for, at du i dag kan have et godt ungdomsliv med en god uddannelse og et sted at bo, i langt højere grad end tidligere er bundet op på, hvorvidt dine forældre har en økonomi, som kan understøtte det.

Det skyldes bl.a. et boligmarked i studiebyerne, som holder flere og flere almindelige unge udenfor på grund af de skyhøje priser. Hertil er regeringens svar at tilbagerulle den planlovsændring, som ellers ville sikre, at kommunerne kunne stille krav om at bygge 25 procent alment.

Jeg siger ikke, at vi som enkeltpersoner ikke har et ansvar for vores eget liv. Det har vi, men ungdommens udfordringer er ikke selvforskyldt

Det handler også om en uddannelsessektor, som er presset helt i knæ. Både manglen på praktikpladser og den manglende kvalitet i undervisningen på universiteterne er en kæmpe udfordring for, at vi unge kan få os en uddannelse af højeste kvalitet. Hertil var regeringens svar at spare 8,7 milliarder kroner på hele uddannelsessektoren, og nu lægger man så også op til at slagte SU’en på kandidaten, hvilket kun vil gøre det sværere for unge uden en gylden baggrund.

Samtidig er stress og depression efterhånden blevet uundgåeligt i ungdomslivet. Jeg mener, at det i særlig grad skyldes en borgerlig regering, som prædiker et budskab om, at fællesskabet ikke har ansvar for den enkelte. Klarer du dig dårligt i skolen, så må du tage dig sammen. Kan du ikke finde en praktikplads, må du bare være mere opsøgende. Har du ondt i sjælen, skal du stoppe dit klynkeri.

Jeg siger ikke, at vi som enkeltpersoner ikke har et ansvar for vores eget liv. Det har vi, men ungdommens udfordringer er ikke selvforskyldt. Jeg mener faktisk, at min generation i langt højere grad end tidligere tager ansvar for eget liv. Vi er ambitiøse, vi vil gerne frem i livet, og vi knokler for at nå vores mål. Derfor er tiden også kommet til et moderne ungdomsoprør, hvor vi siger fra over for de borgerliges angreb på det gode ungdomsliv.

De skal ikke have lov til at forringe vilkårene for unge og samtidig gøre ethvert problem til et individuelt ansvar. Deres fortælling om, at vores generation er så privilegeret, at vi fortjener forringelser af vores levevilkår, er en falsk fortælling med fatale konsekvenser. Det er nu, vores generation skal forene sig.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden