Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Skattely. Skattesvindlere bruger alle midler for at snyde sig til ekstra gevinster, og Skat må også kunne agere utraditionelt i kampen mod svindlerne, mener Jesper Petersen (S).
Foto: Roald Als/Politiken-Tegning

Skattely. Skattesvindlere bruger alle midler for at snyde sig til ekstra gevinster, og Skat må også kunne agere utraditionelt i kampen mod svindlerne, mener Jesper Petersen (S).

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Når det gælder skattely og skattesvig, må utraditionelle metoder tages i brug

Skats nyindkøbte Panama-papirer kan afsløre systematisk skattesvig.

Debatindlæg

Vi har fået en unik mulighed for at afsløre noget af det mest gennemkalkulerede og systematiske skattesvig i Danmark.

Panama-papirerne indeholder vigtig information om mennesker, der efter bedste evne har forsøgt at skjule penge i skattely, for at undgå at betale skat i Danmark. De mennesker skal stilles til ansvar.

Derfor foreslog Socialdemokratiet allerede i foråret, som en del af en større skattelypakke, at vi i særlige tilfælde som med Panama-papirerne, skal kunne købe os til information om skattesvindlere fra informanter i skattely. Når det gælder skattely og systematisk skattesvig, må også utraditionelle metoder tages i brug.

For jeg kan godt forstå, hvis de hårdt arbejdende danskere, der betaler skat retmæssigt, mister tilliden til vores skattesystem, når få slipper afsted med at sende formuer i skattely, men samtidig nyder vores skattefinansierede velfærd. Det skal vi have stoppet.

LÆS MERE

Derfor er det klogt, at skatteministeren nu har skiftet holdning og besluttet sig for at samarbejde med informanter. Man kan undre sig over, at det først sker nu. Socialdemokratiet har efterspurgt det længe. Kunne vi have undgået tilfælde af skattesvig, hvis ministeren havde handlet tidligere?

Potentialet er stort. Papirerne kan indeholde vigtig information om organiseret kriminalitet, finansiering af terrornetværk og hvidvaskning af penge

Vi skal dog også være bevidste om de dilemmaer, det indebærer. Det er ikke uden risiko, når man ikke kender afsenderen. Derfor er det helt afgørende, at det kun er i særlige tilfælde, hvor Skat ikke har mulighed for at anskaffe sig informationen på almindelig vis, at man bruger informanter. Skat skal sikre, at der er tale om information af en karakter og et omfang, der kan afdække betydelig og alvorlig skattesvig.

Uden kontrol, lovgivning og i særlige tilfælde samarbejde med informanter kan svindlere fortsætte med at grine ad os alle sammen hele vejen til banken.

Potentialet er stort. Papirerne kan indeholde vigtig information om organiseret kriminalitet, finansiering af terrornetværk og hvidvaskning af penge. Der er nemlig ikke kun tale om borgere, som forsøger at undgå at betale skat, men også dybt kriminelle, som forsøger at skjule store pengestrømme i forbindelse med ulovlige aktiviteter.

Her kan vi tage ved lære af vores nabolande, som har haft stor succes med indkøb af information om skattesvig. Og vi bruger faktisk allerede i dag information, som Tyskland for eksempel har købt sig til.

Det sender et stærkt signal til skattesvindlere, når vi går hårdt til problemet. Hvis de først frygter at blive afsløret, vil mange undlade at tage chancen og benytte sig af skattely. Derfor er det vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan, for at få dem afsløret.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce