Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning: Jørn Villumsen (arkiv)

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Ja, vi har rekorden i druk. Og hvad så?

Drop nu kontrolfetichen over unges drukvaner og lad dem gå amok, hvis de vil. Det værste, der kan ske, er, at de bliver klogere.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man kunne tirsdag 20.9. i Politiken læse, hvordan danske unge endnu engang indtager den flotte førsteplads på listen over unge, der drikker mest i Europa.

Det er noget, vi har beskæftiget os meget med herhjemme de sidste mange år.

Der har blandt andet været søsat en lang række kampagner, hvis formål har været at få de unge til at drosle ned på alkoholforbruget.

Tilsyneladende hjælper det ingenting, og de unge mennesker forsætter deres enorme indtag af de våde varer.

Og hvad så? De sidste ti år er antallet af unge mennesker, der søger ind på en videregående uddannelse steget, den gennemsnitlige levealder i Danmark er steget, og der bliver altså – om man vil det eller ej – langet færre øl, vin, spiritus og ikke mindst cigaretter over disken end tidligere.

Er dette ikke godt nok? Muligvis ikke.

Man hører oftest indvendingen: Hvad nu hvis de unge mennesker gør noget, de fortryder, imens de er påvirkede af alkohol?

Vi kommer aldrig til at kunne kontrollere, hvad der foregår. Hvis det ikke er alkoholen, er det noget andet. Hvis det ikke er de unge, er det nogle andre

Igen må svaret være: Hvad så? Det værste, der kan ske, er, at de bliver klogere.

Skam er ikke noget, man skal skamme sig over, men derimod noget, man skal blive klogere af.

Hvis man ikke kan lide følelsen af skam, holder man helt naturligt op med det, man skammer sig over. Hvis ikke, skammer man sig ikke nok.

Jeg mener, vi bør droppe denne kontrolfetich, som vi har tillagt os, og lade de unge mennesker gå amok, som de nu lyster det.

Vi kommer aldrig til at kunne kontrollere, hvad der foregår. Hvis det ikke er alkoholen, er det noget andet. Hvis det ikke er de unge, er det nogle andre.

Og nu vi er ved nogle andre, findes der en del tal, som peger i retning af aldersgruppen 55-65-årige som de største forbrugere af alkohol i Danmark.

Så mens vores unge har europarekorden, kan vi måske ligge inde med en verdensrekord uden at vide det.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden