Skilsmisse. Tegning: Mette Dreyer (arkiv)

Skilsmisse. Tegning: Mette Dreyer (arkiv)

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Fædrebevægelserne har skabt myten om den onde skilsmissemor

Fædres rettigheder efter en skilsmisse koster dyrt i tryghed hos børnene.

Debatindlæg

Fædrerettighedsbevægelser verden rundt har de seneste årtier skabt en myte om, at fædre bliver undertrykt af onde, hævngerrige mødre, når skilsmissen rammer.

Myten er forklædt som ligestilling. Fædre skal også have rettigheder, og hvem kan være uenig i det?

Hvor meget samvær skal jeg kræve for at undgå at betale børnebidrag?

Med udgangspunkt i myten har forskellige ministre siden Frank Jensens tid som justitsminister skabt et monster af en lovgivning, der giver fædre nye rettigheder med den bivirkning, at børn bliver en præmie, man kan vinde i Statsforvaltningen, fogedretten og byretten.

Herhjemme er fædrerettighedsbevægelsen repræsenteret af flere mindre grupperinger, hvor Foreningen Far er den mest markante trods foreningens beskedne størrelse.

Samlet set består bevægelsen af nogle tusinde fædre, der har gjort det til en ligestillingssag at pudse advokater på mødre.

KRONIKEN

Det ses i tydeligt i Foreningen Fars åbne facebookgruppe, hvor varianter af disse to spørgsmål ofte bliver stillet:

• Hvor meget samvær skal jeg kræve for at undgå at betale børnebidrag?

• Hvilken advokat skal jeg vælge for at få samvær, bopæl eller fuld forældremyndighed? Medlemmer af foreningen kan sågar få rabat hos udvalgte advokater.

Tal fra Social- og Indenrigsministeriet taler deres tydelige sprog. Statsforvaltningen behandler hvert år knap 30.000 sager om samvær, bopæl og forældremyndighed. Hver tredje sag bliver sendt videre til afgørelse i retten.

Børn er altså blevet et stridsmål, som myndighederne behandler som hunden i Holbergs ’Melampe’. I teaterstykket bekriger to søstre hinanden om ejerskabet af en hund. Løsningen på søstrenes konflikt er, at hunden bliver skåret over, og de får en halv hund hver.

De fleste er nok enige om, at man ikke bør dele børn på den måde. Ikke desto mindre er fædrenes rettigheder blevet børnenes mareridt i flere tusinde sager. Det er ikke til børnenes bedste, at forældrene slås om dem. En ny forældreansvarslov bør derfor have fokus på de sager, hvor konfliktniveauet er højt.

Det er blandt disse sager, vi finder beskyldninger om vold, overgreb og misrøgt. I disse sager er det typisk, at mindst én af forældrene mangler evnen til give barnet en tryg opvækst. Og ofte er det en mor, der prøver at beskytte sit barn mod en skadelig far. I en ny lov bør man sikre barnets tarv, ved at sager om samvær, bopæl og forældremyndighed kun bliver behandlet ét sted med Ankestyrelsen som eneste ankeinstans.

Og det vil være i barnets interesse, at både far og mor bliver testet for manglende empati og for at være egnet som forælder.

Fædre skal naturligvis have rettigheder, men forældrenes rettigheder må aldrig vægtes højere end børnenes ret til en god og tryg barndom.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce