Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen (arkiv)

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen (arkiv)

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Kontanthjælpsloftet sætter folk ud af deres lejligheder

Vi risikerer at få et samfund, hvor der er gated communities for de rigeste og trailerparker for de fattigste.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Medierne har på det seneste bragt mange historier om borgere, som ikke længere har råd til at bo i deres bolig efter indførelsen af kontanthjælpsloftet i oktober.

Som administrerende direktør i et af landets største almene boligselskaber ser jeg hver dag konsekvensen af kontanthjælpsloftet, og det, jeg ser, er stærkt bekymrende.

Vi har allerede set en stigning i antal beboere, som ikke har betalt deres husleje til tiden for oktober, og blandt de beboere, der er blevet ramt af nedskæringer i boligsikringen, er der i øjeblikket tre gange så mange, der ikke har betalt huslejen til tiden som blandt de øvrige beboere.

Og vi er først lige begyndt. Det er vores vurdering og frygt, at antallet af mennesker, som må flytte eller bliver sat ud af deres bolig af fogeden, vil stige kraftigt, når vi nærmer os årsskiftet.

Fra de politiske afsendere bag reformen lyder det, at disse beboere har haft lang tid til at finde sig noget billigere.

PROFESSOR

Men problemet er jo ganske enkelt, at der ikke er mange billige boliger med huslejer under 5.000 kroner om måneden tilbage, hvis vi vel at mærke ikke skal samle alle de fattigste borgere i de dele af landet, der er hårdest ramt på bolig- og ikke mindst arbejdsmarkedet.

Sandheden er, at der er meget lange ventelister til de billigste almene boliger i hele landet.

Kommunerne vrider lige nu hjernerne for at finde løsninger eller nærmere tag over hovedet til de mange, som frygtes at ende på gaden.

Mange ideer har set dagens lys, men den mest ekstreme er vel forslaget om at benytte campingvogne som permanent beboelse. Det er en løsning, der nok er gennemprøvet, altså i udlandet, men næppe en idé, som fødes og næres med dna’et fra det danske velfærdssamfund.

At etablere trailerparker og lade de fattigste, dem med mange forskelligartede problemer og udfordringer i rygsækken, bo og skabe sig et hjem i en campingvogn, er en helt ny og skræmmende retning i dansk social- og boligpolitisk sammenhæng.

Og som sådan markerer den vel afslutningen på en 100-årig tradition for at sikre gode boliger til alle, også til de svageste i samfundet.

Min bekymring gælder ikke alene de familier, som ender på gaden, hvilket i sig selv udgør en katastrofe for de pågældende mennesker og samfundet både socialt som økonomisk, men også for de boligområder, hvor udsættelserne sker, og hvor dele af borgernes forarmelse bliver synlig for alle.

En yderligere skævvridning af boligmarkedet og en øget forskel mellem rige og fattige kan ændre det danske velfærdssamfund

De økonomiske tab ved disse fraflytninger bliver pålagt de øvrige beboere, og resultatet er huslejestigninger. Således har vi starten til en ond cirkel, hvor endnu flere ikke får råd til huslejen.

Danmark er kendt for sine mange almene boliger, hvor en million mennesker bor i gode boliger til rimelige huslejer. De almene boligselskaber løser en samfundsmæssig opgave ved at huse de mest ressourcesvage borgere, som oftest bor dør om dør med ganske almindelige familier i god ro og orden.

Et system, som nu gennem et århundrede har sikret den for velfærdssamfundet så vigtige sammenhængskraft – at vi ser hinanden, taler sammen, kender til andre livssituationer end vores egen.

Takket være det tætte samarbejde, som de almene boligselskaber har med kommunerne om løsningen af de boligsociale opgaver, og takket være de tusinder af frivillige beboertillidsfolk og lokale viceværter, som dagligt er med til at få tingene til at fungere, hvad enten det drejer sig om fælles aktiviteter eller kærligt opsyn med svage beboere, har vi langt færre sociale problemer generelt i vores boligområder, end den sociale virkelighed teoretisk skulle tilskrive.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

POLITIKEN MENER

Man kan frygte, at denne legitimitet smuldrer, når enkelte grupper i samfundet, heriblandt dem, der bor i det almene byggeri, kommer til at betale prisen.

Hvis det først sker, får vi som samfund et helt andet problem mellem befolkningsgrupperne, som fysisk allerede i dag ses visse steder i udlandet, hvor gated communities i form af bevogtede og befæstede rigmandsområder florerer for de rigeste, og hvor trailerparker eksisterer for de fattigste.

Overordnet må man spørge, om konsekvenserne af en yderligere skævvridning af boligmarkedet og en øget forskel mellem rige og fattige skal have lov til at ændre det danske velfærdssamfund.

Lige nu lægges der gift ud, som er i gang med at forårsage forandringer i selve arvematerialet i vores samfund. Dermed risikerer vi at miste den altafgørende opbakning til også at støtte op omkring de svageste.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden