Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Nødvendigt? For danskerne er Black Friday muligvis en fjollet konsumfest, men for fattige amerikanere er dagen betydningsfuld, skriver en dansk ph.d.-studerende bosat i USA. Foto: Katinka Hustad (arkiv)

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Stop forargelsen over black friday

Black Friday er ikke kun et udtryk for et enormt overforbrug, det er også den lavtlønnede enlige mors eneste mulighed for at skaffe sine børn julegaver.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Black Friday, dagen efter den fjerde torsdag i november, bliver ofte set som det ypperste inden for det vestlige overforbrug.

Det udspiller sig kontant i videoer af kunder, der kæmper en blodig kamp for en Playstation, et fladskærms-tv eller bare et par bukser. Men der er en anden og mørk side til denne dag.

Dagen efter thanksgiving er efterhånden blevet et tilløbsstykke for både medier og forbruger.

Nets forudsiger rekordsalg, enhver butik med respekt for sig selv har hundredvis af uimodståelige tilbud. Tusindvis af kroner skifter hænder på denne dag, Black Friday. Populært siges det, at navnet kommer fra, at butikkernes bundlinjen skifter fra at være rød til at være sort.

JOSEPHINE FOCK

Ud over gode tilbud bliver dagen ofte fyldt ud med forargelser over menneskets overforbrug.

Forargelsen bliver ofte fuldt med en video af to kunder, der kæmper om et par bukser eller for os danskere et ligegyldigt stykke overforbrug.

I en solid dansk middelklasse virker dette fjollet og håbløst. Men her i USA er der også en anden virkelighed, som ikke kun er østkystuniversiteterne Harvard og Yale eller luksus i 90210 på vestkysten.

Her er en virkelighed, hvor Black Friday er den eneste chance for, at en lavtlønnet enlig mor kan skaffe sine børn de julegaver, de drømmer om. Det er den eneste dag, hvor pengene kan række til den luksus, de resten af året kun kan drømme om.

Gør ikke nar ad dem, der intet har, og brug i stedet dagen, som amerikanerne gør på thanksgiving-dagen: Vær taknemmelig over det, du har

I Danmark kan de fleste ryste på hovedet over et misset tilbud og købe det senere på året. Der er et nyt tilbud lige om hjørnet, måske ikke lige så godt, men stadig et godt tilbud.

Som andre steder er situationen her i Baltimore en anden. For mange er det den eneste chance for at få Nike Jordans, et tv til hjemmet eller måske blot en mikrobølgeovn til at varme den frosne mad.

Så når du ser videoer med folk, der kæmper om noget ligegyldigt, så husk, at det er et udtryk for frustration og desperation. Det er ikke kun et udtryk for et enormt overforbrug, der udspiller sig.

Denne dag er en chance for dem, der næsten intet har.

Gør ikke nar ad dem, der intet har, og brug i stedet dagen, som amerikanerne gør på thanksgivingdagen: Vær taknemmelig over det, du har. Venner, familie og dit fladskærms-tv.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden