Mange LGBT-personer har været udsat for traumatiserende oplevelser. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard
Foto: DALSGAARD MIRIAM

Mange LGBT-personer har været udsat for traumatiserende oplevelser. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Danske myndigheder behandler lesbiske asylansøgere uheldigt

Selv om lesbiske asylansøgere ikke kan leve op til de danske troværdighedskrav, har de ret til beskyttelse.

Debatindlæg

I den kommende uge falder den endelige afgørelse for to lesbiske asylansøgere fra Uganda, Diana og Betty. Flygtningenævnets beslutning kommer ikke alene til at have betydning for kvindernes liv og sikkerhed , den er også væsentlig i diskussionen om, hvilken beskyttelse Danmark bør tilbyde LGBT-personer på flugt.

For LGBT-personer er der en række uheldige omstændigheder i den måde, asylsystemet behandler asylsager på.

Vi oplever, at asylansøgere bliver erklæret ’utroværdige’ af de danske myndigheder, fordi de ikke forklarer sammenhængende og ikke får fortalt det hele første gang. Men der er en logisk forklaring på, at det er svært for dem at virke troværdige.

Mange tør for eksempel ikke at sige de ord, der altid har været forbundet med stor skam og fare. Så i stedet for at sige »jeg er lesbisk«, siger de måske »I’m this kind of person«. Andre gange afvises forklaringer om hændelser som værende ’utroværdige’, for eksempel hvis en ugandisk kvinde forklarer, at hun har haft sex med en anden kvinde på en skole.

Det er ikke usandsynligt i Uganda, men i den dansk sammenhæng lyder det for en sagsbehandler måske usandsynligt.

Mange LGBT-personer har været udsat for traumatiserende oplevelser. Det kan betyde, at de ikke kan tale om eksempelvis en såkaldt ’korrektiv voldtægt’, som mange lesbiske fra Uganda har oplevet.

Men blot fordi asylansøgerne ikke kan leve op til de danske troværdighedskrav, betyder det ikke, at de ikke har krav på og behov for beskyttelse i Danmark.

Afgørelserne i Dianas og Bettys asylsager er vigtige, fordi de kommer midt i en diskussion, der handler om, hvorvidt Danmark mener, at man kan sende homoseksuelle tilbage til Uganda. Ifølge de seneste oplysninger fra menneskerettighedsorganisationer kan homoseksuelle ikke leve i Uganda uden at frygte for deres sikkerhed. Det er ikke muligt at gemme sig – og det er heller ikke noget, man i et asylretligt perspektiv kan kræve.

LGBT-personers rettigheder er lige så vigtige som alle andre personers rettigheder. Det er afgørende, at Danmark anerkender disse rettigheder og giver de to lesbiske kvinder fra Uganda ophold.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce