Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Omstridt. Ole Birk Olesen kunne fra mandag kalde sig selv transportminister. Men et provokerende debatindlæg fra 2010 har skabt furore.
Foto: Ivan Riordan Boll

Omstridt. Ole Birk Olesen kunne fra mandag kalde sig selv transportminister. Men et provokerende debatindlæg fra 2010 har skabt furore.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Kvindehad er åbenbart ikke et problem for regeringen

Ole Birk Olesen står bag en af de mest kvindefjendske tekster i nyere tid. Alligevel er han blevet minister.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg anklager kvinder for grundlæggende at være uden moral og ære«. Sådan starter det første ud af i alt syv punkter i et anklageskrift mod den kvindelige del af befolkningen.

Læste man de syv punkter ude af kontekst, kunne man meget vel tro, at der var tale om en parodi på de mænd, der for omkring 100 år siden, under paroler som 'en kvindes plads er i hjemmet', kæmpede imod kvinders stemmeret.

Det er dog ikke tilfældet her. Indlægget er bare seks år gammelt og er skrevet af den nyudnævnte transportminister, Ole Birk Olesen (LA).

Teksten må være noget af det mest kvindefjendske, der er skrevet i Danmark i nyere tid

Teksten må være noget af det mest kvindefjendske, der er skrevet i Danmark i nyere tid, men det lader ikke til at være et problem for toppen af den nye regering.

Tværtimod lader det til, at Ole Birk Olesens holdning om, at kvinder er »ude af stand til at bestyre magt med moderation« og at »kvinder er bedre til at tage sig af pylrede børn med feber, tale i telefon i meget lang tid, pakke til ferierejser og skabe hygge i hjemmet« stemmer meget godt overens med resten af regeringens holdninger om kvinder og magt; der sidder udelukkende mænd i samtlige af de magtfulde udvalg, mens kvinderne har fået - man fristes til at sige de sædvanlige - poster som f.eks. børne- og socialminister, ældreminister og kultur- og kirkeminister.

Der er mange, som mener, at indlægget er et udtryk for provokation eller humor. Det afviser Ole Birk Olesen selv, da han i en kommentar til indlægget skriver: »Du skal lige vide, at jeg aldrig skriver eller siger noget, som jeg ikke mener af et oprigtigt hjerte, blot 'for at provokere'«.

Kilde: Politiken / Jakob Kyed Jakobsen

Selvom man må respektere manden for ikke at lave en Schrödingers douchebag - altså at komme med et udsagn for derefter selv at afvise samme udsagn som en joke, så snart det møder voldsom kritik - er det særdeles bekymrende, at landets øverste ledelse er villige til at se igennem fingre med så voldsomt et had til halvdelen af den befolkning, som Ole Birk Olesen skal være minister for.

Ved ikke at tage dette alvorligt fortæller regeringen nemlig hele resten af befolkningen, at vi heller ikke behøver at tage det alvorligt. Og det i en tid, hvor hadet mod kvinder og minoriteter flyder frit fra lukkede fora ud i den offentlige debat, hvor USA's næste præsident forholder sig retten til at rage kvinder mellem benene, og hvor 28.000 voksne kvinder, ifølge Landsforeningen for Voldsramte Kvinder, årligt udsættes for partnervold.

Hvad sker der, når sådan en enkelt tosse pludselig sidder på en af landets mest magtfulde poster?

Der er også mange, der mener, at vi ikke har et problem med kvindehad herhjemme. Møder man udsagn som Ole Birk Olesens, kan det nemt bortforklares som en enkelt tosse, der ikke har opdaget, at vi for længst har forladt middelalderen. Men hvad sker der, når sådan en enkelt tosse pludselig sidder på en af landets mest magtfulde poster? Hvilken betydning har det for de åh, så vigtige værdier - bl.a. kvinders ligestilling - som regeringen vil have os alle sammen til at omfavne? Umiddelbart kunne det tænkes, at effekten ikke bliver positiv.

Man kan jo nå at ændre holdning på seks år, er der nok nogle, der vil indvende her. Og ja, det kan man. Men kan man ændre, hvad Ole Birk Olesen selv kalder »rodfæstede overbevisninger i mit sind, formet efter 37,5 års jordeliv sammen med kvinder«, fra ekstrem misogyni til at opfatte kvinder som mennesker på lige fod med mænd, og indarbejde kvinders ligestilling og frigørelse i sin politik?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Venstreregeringens politiske tiltag er i forvejen gået hårdt ud over kvinder. Se f.eks. kontanthjælpsloftet, som rammer helt skævt i forhold til kvinder og etniske minoriteter. Det er svært at forestille sig, at det ændres til det bedre, når holdninger som Ole Birk Olesens accepteres i den nye regering.

Selv hvis Ole Birk Olesen oprigtigt er et omvendt menneske og nu tager afstand fra sit blogindlæg, har han været med til at legitimere og udbrede et mildest talt problematisk kvindesyn i sit parti og i debatten generelt.

Joachim B. Olsen (LA) har således udtalt, at lønforskellen mellem mænd og kvinder alene skyldes, at kvinder kun fokuserer på familien og ikke er ambitiøse rent karrieremæssigt ( BT 26/9-2012). Daværende landsformand for LA Ungdom, Alex Dominique Vanopslagh, har skrevet, at kvinder, grundet vores biologi, ønsker at blive domineret seksuelt ( Politiken 19/11-2014).

Problemet går altså ikke væk i tilfælde af, at Ole Birk Olesen nu ser en fordel i at afvise sit tidligere kvindehad. Diskursen eksisterer, og den legitimeres hele vejen fra statsministeriet til klasseværelserne og de lukkede Facebookgrupper. Det ændres der ikke ved, bare fordi der - måske, måske ikke - trækkes i land, når man pludselig lander en ministerpost.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden